Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snowboardåkare vid Kumlasjön

Backen vid Kumlasjön har blivit hemvist för Kumlas snowboardåkare.
Snowboardveteranen PJ Gustafsson har satt upp ett antal ramper och rails i backen.

Omkring ett halvdussin åkare och några åskådare har samlats högst upp i backen på söndagseftermiddagen. Snövallen ut mot Södra Kungsvägen erbjuder bekväm sittplats.

De diskuterar åkning och hopp med termer som är helt obegripliga för en utomstående.

– Backen i sig är inte så bra, men railsen är bra. Det är verkligen av schysst av PJ Gustafsson att sätta upp det här så att fler kan åka snowboard och skidor, säger Christian Carlsson, en av åkarna som är på plats.

Ramperna har funnits i backen i ett par år.

Christian Carlsson är en flitig gäst i backen.

– Jag är här så ofta jag kan. Ibland går jag hit varje dag. I bland åker jag, ibland måste vi fixa backen, lägga upp snö till kickarna (”uppfarterna” till railsen), säger han.

Christian Carlsson gissar att det är omkring 20–25 snowboardåkare som använder backen ofta. Han har själv hållit på med snowboard i fem eller sex år.

Slår man sig inte?

– Jo, det händer, medger han.

Skuggorna i backen blir snabbt längre när solen försvinner ner bakom hustakten.

– Kommunen tänder aldig lamporna, säger Christian Carlsson och pekar på de strålkastare som finns uppsatta på stolpar i backen.

– Vi har ringt och sagt till flera gånger, men det händer inget. Och det blir ganska mörkt i backen, säger han.

Stefan Ignell