Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna i Kumla har inte mist sin ideologi

Svar

... till insändare i NA den 16 mars med signaturen "Besviken Socialdemokrat och brukare".

Socialdemokraterna har inte mist sin ideologi. En förklaring varför den inte alltid avspeglar sig i politiken är att vi inte styr ensamma, vi måste kompromissa med andra partier för att driva kommunen framåt. Vi ser detta i de flesta kommuner, regioner- samt på regeringsnivå. I Kumla består majoriteten av Socialdemokraterna och Moderaterna. Socialdemokraternas ideologi är, alla människors lika värde samt arbeta med ett fokus på välfärden. Alla som behöver vård- och omsorg ska kunna få det utan privata försäkringar. Varje år har vi satsat nya pengar på hemtjänsten och vi har inte infört lagen om valfrihet, LOV.

I Sverige har antalet platser inom vård- och omsorgsboendena minskat med 15 000 under de senaste 10 åren. Detta medan vi i Kumla har ökat med 20 platser. Får Socialdemokraterna fortsatt förtroende att styra kommunen även framåt kommer vi se till att ytterligare 76 nya vård- och omsorgsplatser skapas till 2029. Under 2019 anställdes 39 nya medarbetar inom LSS i Kumla för att ge personer som behöver extra stöd i vardagen. Sammantaget ger det en bättre välfärd och fler arbetstillfällen.

Syftet med omorganisation är bland annat att brukarna ska få träffa färre antal personer och att det ska bli en jämnare arbetsbelastning mellan arbetsgrupperna och personalen.

Vad gäller omorganisation i Hemtjänsten så påbörjades förhandlingar mellan de fackliga organisationerna och arbetsgivare redan under 2019. I januari i år gick man in i ett skarpare läge och det pågår ett arbete med att genomlysa risker- och konsekvenser ur olika perspektiv. Den 4 februari var vi som företrädare från Socialdemokraterna samt chef för Socialförvaltningen inbjudna av personal från hemtjänsten. På mötet lyftes olika saker som personalen var oroliga för. Stora delar av deras tankar har mötts av ansvariga tjänstepersoner och lett till olika åtgärder, exempelvis framtagande av protokoll, systemgenomgångar samt förändrade arbetsområden och nu senaste är att personalen ytterligare en gång ska få önska vilken grupp man vill tillhöra såsom cykel- eller bilgrupp. Syftet med omorganisation är bland annat att brukarna ska få träffa färre antal personer och att det ska bli en jämnare arbetsbelastning mellan arbetsgrupperna och personalen. Vi förstår att personal och brukare kan uppfatta detta som oroligt att få byta arbetskamrater eller personal. Med ett starkt fokus på brukarna så kommer detta att bli bra.

Stefan Svensson

ordförande i Socialdemokraterna Kumla.

Annica Sjöqvist

ordförande i Socialnämnden Kumla.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel