Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna kritiserar nya styret i Askersund: Gör om och gör rätt!

Det går bra för Askersunds kommun. Det finns goda förutsättningar att det kommer gå bra för Askersund även i framtiden. Om kloka beslut fattas.

Vid kommunfullmäktige den 17 juni fanns investeringsbudgeten för 2020-2022 på dagordningen. Den har lagts fram av nya styret med M, KD och L och som fått igenom den i kommunstyrelsen med stöd av LPO och SD. I den fanns många bra investeringar.

Det fanns också några som var mindre bra.

En punkt i förslaget till investeringsbudget är rent hårresande. Det är ”Ej öronmärkta medel ur strategiska investeringar”. Den posten handlar om 95 miljoner kronor under tre år. 95 miljoner till ”Ej öronmärkta medel”! Det här är inget annat än oansvarig hantering av våra kommuninvånares pengar.

Tydlighet behövs för att kommunfullmäktiges ledamöter ska veta vad de fattar beslut om.

Strategiska investeringar är motsatsen till ej öronmärkta medel. Hela rubriken säger emot sig själv. Strategiska investeringar behöver namnges och beskrivas samt tidsbestämmas. Varje projekt ska vara ett eget objekt med egen rubrik. Projekten behöver prioriteras.

Om detta görs så blir det också strategiska investeringar. Tydlighet behövs för att kommunfullmäktiges ledamöter ska veta vad de fattar beslut om.

Ytterligare ett förslag i investeringsbudgeten var ”Nybyggnation av Närlundaskolan” och den lämnade mycket över till gissningar och spekulationer.

Därför vill vi socialdemokrater vänta med att fatta beslut om detta tills mer fakta finns och framför allt tills förankring gjorts.

När det är dags att fatta beslut ska kommunfullmäktige ha ett underlag där det tydligt framgår vad ledamöterna fattar beslut om.

Vi socialdemokrater vill ha kvar alla skolor på landsbygden.

Alla barn som växer upp i Askersunds kommun har rätt till en bra utbildning oavsett var de bor. Vi socialdemokrater vill att det satsas på Närlundaskolan. Men det får inte bli på bekostnad av övriga skolor. Vi politiker måste ha en plan för alla skolor i kommunen.

Vi socialdemokrater vill ha kvar alla skolor på landsbygden. Skolorna på landsbygden är nödvändiga för att ha en levande landsbygd och för att kunna utveckla landsbygden. Skolor och annan samhällsservice måste finnas kvar i de mindre samhällena. En långsiktig planering skapar trygghet. Trygghet för familjerna det berör, för andra i samhället, för lärarna och inte minst för barnen. Barnen är vår framtid.

Det här är viktiga frågor för oss socialdemokrater.

Vi socialdemokrater är måna om att ekonomin i Askersunds kommun fortsatt sköts ansvarsfullt.

Därför känns det bra att fullmäktiges ledamöter fattade beslut om återremiss av investeringsbudgeten. Nu kan bristerna åtgärdas.

Det är lätt att göra fort och fel. Men det är faktiskt också ganska lätt att göra om och göra rätt.

Anna Ahnér (S)

Oppositionsråd Askersund

Jan-Olov Carlsson (S)

Ordförande Socialdemokraterna

i Askersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel