Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna lanserartvå nya riksdagsledamöter

Alaa Idris, 28 år, Örebro, ska locka de unga väljarna till socialdemokraterna i årets riksdagsval.

Men en föreslagen femteplats på den kommande riksdagslistan är hon garanterad ett mandat och blir då tillsammans med landstingsrådet Håkan Bergman, 56 år, partiets två nya vid sidan av veteranerna Matilda Ernkrans, Hallsberg, Eva-Lena Jansson, Örebro och Lennart Axelsson, Nora.

– Alaa Idris är en ung och spännande politiker och en stark kandidat för att attrahera de unga väljarna, förklarade Raul Björk när han presenterade valberedningens förslag.

Matilda Ernkrans topplacering motiverade han bland annat med hennes starka ställning i riksdagsgruppen.

Förutsättningen är att provvalet och den kommande distriktskongressen antar valberedningens förslag till lista med Matilda Ernkrans på första plats och att socialdemokraterna lyckats nå minst fem mandat, som man har i dag.

Skulle det gå bättre och bli även ett sjätte mandat får även Karlskogabon Thomas Öhrn en plats i riksdagen.

Alaa Idris säger sig ha tre frågor som hons brinner alldeles särskilt för.

– Det gäller ungdomspolitiken, bostadspolitiken och den internationella solidariteten. I dag slås ungdomar ut genom regeringens politik. De stäng ute från både arbete och boende. Det byggs för få hyresrätter och studentbostäder.

Hon vill att Sverige ska synas och höras mer i det internationella solidariska arbetet. Och hon menar att den nuvarande regeringen inte gör tillräckligt och regeringen har inte heller utnyttjat ordförandeskapet i EU för att göra sin röst hörd.

Den riksdagslista som distriktets drygt 4 000 medlemmar nu ska ta ställning till innehåller totalt 56 namn.

De sex främsta är Matilda Ernkrans, Hallsberg, Håkan Bergman, Örebro, Eva-Lena Jansson, Örebro, Lennart Axelsson, Nora, Alaa Idris, Örebro och Thomas Örn, Karlskoga.

Närmast därefter följer Ewa-Leena Johansson, kommunalråd i Ljusnarsberg, örebroaren Lars-Erik Soting, som är på väg att få en tung roll i Örebropolitiken och Katarina Hansson, kommunalråd i Kumla.