Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna: Makten är viktigare är Örebros bästa för Moderaterna

Annons

För Moderaterna i Örebro är Blockpolitiken viktigast. Viktigare än sakpolitiken. Viktigare än vad Örebro behöver för att vara en trygg och bra kommun att leva, studera och arbeta i. När moderaten Anders Åhrlin förespråkar en kommunal blockpolitik gör han det med några ganska tydliga ställningstaganden som grund.

Blockpolitiken kommer före sakpolitiken och Örebros utveckling

Örebro behöver mer skattesänkningar.

Moderaterna prioriterar alltid ideologiska skattesänkningar före nödvändiga satsningar för ökad välfärd och trygghet.

Utgångspunkterna för de lokala moderaternas världsbild är trubbig. Vad Örebro behöver är en kraftfull samarbetspolitik som skapar långsiktiga spelregler för näringsliv och organisationer. Vad Örebro behöver är en politisk ledning som sätter välfärdens behov och utmaningar före skattesänkningar. Vad Örebro behöver är en politik som hanterar otrygghet på ett konkret sätt och förmår att se varför den finns i samhället. Moderaterna prioriterar alltid ideologiska skattesänkningar före nödvändiga satsningar för ökad välfärd och trygghet. Bara i Örebro vill de sänka skatten med 200 miljoner per år innan mandatperioden är över. Det är en helt orimlig prioritering när välfärden och tryggheten behöver mer, inte mindre, resurser.

När Moderaterna förra gången ingick i en kommunledning stoppades i princip all viktig utveckling i Örebro.

Anders Åhrlin skriver att ”framför allt så värnar vi Alliansen” när han listar vad han vill se för framtida Örebro. Det är en väldigt tunn politisk idé. Segmenterad blockpolitik må vara det enda sättet för Moderaterna att få inflytande, vilket enligt opinionsmätningarna enbart kan ske med stöd av Sverigedemokraterna. Men framför allt måste väl Örebros framtid byggas på att partier kan finna varandra i att göra rätt och bra saker för Örebro och örebroarna. När Moderaterna förra gången ingick i en kommunledning stoppades i princip all viktig utveckling i Örebro. Makten blev viktigare än Örebros bästa. Det har vi lyckligtvis kommit ifrån nu, när blockgränserna brutits i vår kommun.

Ska man uppnå en god utveckling i Örebro krävs ett ledarskap som är öppet för de bästa idéerna för Örebro och som bäddar för ett stabilt och långsiktigt styre som understödjer Örebros utvecklingsbehov, inte enbart strävar efter makt i en viss förpackning. Att hävda att samarbete och pragmatism är viktigt och sedan enbart värna ett alternativ som kräver Sverigedemokraternas stöd är flortunt.

Anders Åhrlin behöver fundera över hur mycket han är ledare för ett parti när han resonerar om Örebros framtid. För gör man anspråk på att vara ledare för en kommun så sätter man Örebros intressen åtminstone lika högt som det egna partiets. Det har örebroarna rätt att kräva av den som gör anspråk på att vilja leda och utveckla Örebro.

Ullis Sandberg

Socialdemokraterna, kommunalråd samt valledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel