Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokraterna stänger inga dörrar

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Socialdemokraterna stänger inte dörren för något parti. Samarbete kommer att bli nödvändigt, men det är medlemmarna som bestämmer hur framhåller S-ordförande Anne Horneman.

Från 11 till 9 mandat. Socialdemokraterna i Hällefors är ändå nöjda. Anne Horneman hade befarat att partiet skulle förlora ännu fler mandat.

- Resultatet följer valet på riksnivå och är ungefär som förväntat. Trist är att Sverigedemokraterna går framåt, både på riksnivå och lokalt, säger Anne Horneman.

Hon konstaterar också att i Hällefors innebär tappet i S-mandat inte sämre inflytande för partiet jämfört med innevarande mandatperiod. S har haft tre politiska vildar under en längre tid.

- Vi har i praktiken bara haft åtta mandat. Nu får vi kontroll över nio.

Hur framtiden

kommer att se ut är fortfarande oviss. Anne Horneman vill inte säga något om eventuella samarbeten.

- Vilket eller vilka partier som än ska styra krävs ett samarbete. Ingen har egen majoritet. Men det är medlemmarna som bestämmer.

Ett första medlemsmöte hålls på måndag och då ska frågan om samarbete diskuteras. Anne Horneman konstaterar att samarbetet med Moderaterna och Grythyttelistan samt Kristdemokraterna har fungerat väl, men S stänger inte några dörrar.

Vänsterpartiet gick kraftigt framåt, ökade från 4 till 7 mandat. Tillsammans med S skulle det bli en röd majoritet med 16 mandat av 31.

- Vi utesluter ingen, men detta är en sak medlemmarna måste ta ställning till. Det kommer säkert upp olika förslag, säger Horneman.

Horneman konstaterar också att vilka samarbeten S än har ingått i har det lett till kritik. Vissa lärdomar har partiet ändå dragit.

- Ja, efter Koalition 2014 (S, HOB, C, V) bestämde vi oss för att i den majoritet som råder nu (S, GL, M, KD) att ha täta möten. Varje vecka till att börja med, men det har vi hållit fast vid hela tiden. Att träffas ofta har varit viktigt.