Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokratins misslyckande i Europa

Annons

Det är utan tvekan ett omskakande år vi lämnat bakom oss. Otaliga krig, katastrofer och politiska omvälvningar har för alltid etsat sig fast i våra minnen. När vi nu skriver 2017 gör vi det med vetskapen om att konsekvenserna av dessa händelser på många sätt kommer att följa med oss också under det kommande året. Men även om att det är lätt att se negativt på tillvaron ska man akta sig för att bli överdrivet pessimistisk. I utmaningen kan det finnas oanade möjligheter för den som är beredd att anpassa sig till nya verkligheter, att omvärdera tidigare analyser och att tillgripa förändring där det behövs. Men för att kunna göra detta behövs ledarskap och visioner som visar vägen.

Frilansskribenten Tommy Svensson har på ett utmärkt sätt i en krönika (Dagens Arena 18 december 2016) redogjort för socialdemokratins tillstånd i Europa. Med några få undantag lider man stora förluster och på vissa ställen är man nästan helt utraderade. Siffrorna talar för sig själva. Socialdemokratiska partier har de senaste tio åren tappat ungefär var tredje väljare i Europa. Analyserna och slutsatserna varför detta har skett är många. Men nog är det så att socialdemokratin överlag på flera håll i Europa misslyckats med att driva en politik som stora väljargrupper efterfrågar, att fånga upp tidens ström och att anpassa sig till den rådande verkligheten.

Nästan överallt i dag är populister och extremistiska partier på frammarsch. Brexitomröstningen var ett kallt uppvaknande som följdes av Trumps seger i det amerikanska presidentvalet. Under året ska flera europeiska länder som Tyskland och Frankrike gå till valurnorna. Utan att ta ut något på förhand ser det onekligen mörkt ut för de allra flesta socialdemokratiska partier i dessa länder.

Socialdemokratins paroller om jämlikhet, solidaritet och tro på ett samhälle som ger människor samma möjligheter borde vara lika aktuellt nu som för hundra år sedan. Men valresultat och väljarstöd på många ställen säger något helt annat.

Socialdemokratins paroller om jämlikhet, solidaritet och tro på ett samhälle som ger människor samma möjligheter borde vara lika aktuellt nu som för hundra år sedan. Men valresultat och väljarstöd på många ställen säger något helt annat.

Jag tillhör inte dem som romantiserar den tid som varit. Jag vill i stället se visioner som stakar ut en ny väg för ökad frihet och jämlikhet. För detta behövs ett djärvt ledarskap som på riktigt lyssnar till hur människor upplever sin vardag och som därefter levererar konkreta lösningar som gynnar stora väljargrupper.

I takt med den ökande internationaliseringen måste också politiken hänga med. När jag är ute och träffar människor lyfter jag ofta fram vikten av att politiska beslut behöver fattas på rätt beslutsnivå. I takt med ökad globalisering måste vi inse betydelsen av fler globala lösningar på dagens problem. EU spelar här en mycket viktig roll. Att till exempel bekämpa skatteflykt och klimathot kan inte lösas enbart på nationell nivå. Det krävs samarbete på global nivå för att möta dagens och morgondagens utmaningar.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel
Annons