Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialnämndens ordförande i Lekeberg: Påståenden om tystnadskultur är totalt felaktiga

Replik på Caroline Elfors (M) debattinlägg ”Att blunda för problem gör inte att de försvinner” i NA fredag 23 juli.

När det råder brist på god arbetsmiljö, och de signalerna kommer, är det av yttersta vikt att ansvariga tar tag i de problemen snabbt. Så arbetar vi också i Lekeberg.

Att då påstå att det förekommer tystnadskultur är att tolka kommunens och förvaltningens arbetsmiljö totalt felaktigt. För några år sedan pratades och debatterades meetoo. En hel del har det nu i efterhand visat sig, varit totalt felanalyserat, och berott på andra faktorer. Jag vill inte säga att tystnadskultur är på samma sätt. Men ibland är det så att felanalyser sker och man använder sig av modeord. Ge exempel på vad som tystats ner. För debatten där den ska föras. Det skulle jag välkomna.

När vi avläser årets medarbetarenkät få vi bara positiva signaler. Är det fel? Nej, det kan jag inte se att det skulle vara.

Under ett flertal år har ett utomstående företag, på kommunens uppdrag genomfört medarbetarenkäter. Dessa enkäter är helt anonyma.

Om det är så, att för få svar avges, redovisas inte heller resultatet. Allt för att det inte ska gå att spåra. När vi avläser årets medarbetarenkät få vi bara positiva signaler. Är det fel? Nej, det kan jag inte se att det skulle vara. Vi har mål att få ner sjukskrivningar på en normal nivå. I dag ligger vi på mycket låga 1-2 procent. På en normal arbetsplats är det extremt låg nivå. Naturligtvis analyserar vi även det. Vi har genom analyserna kunnat konstatera att när vi gått från en hög nivå (c:a 15%), till en så låg nivå, har det berott på mycket specifika omständigheter bl.a. att några med komplicerade graviditeter och några med andra sjukdomar kommit tillbaka från sina sjukdomsperioder. Det sänker nivån kraftigt.

Det viktiga är att vi följer vad som sker under flertalet år. Vilket vi också gjort. För några år sedan var resultatet mycket sämre än det är nu. Det har alltså skett en positiv utveckling. Är det inte bra? Alla medarbetare tycker inte lika, det är ett sundhetstecken. Det är också så, att man inte alltid får igenom idéer och önskemål. Så är det i en demokrati. Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Vi har rätt att uttrycka oss och komma med förslag. Det betyder inte alltid att man får igenom sina förslag och idéer. Vi tystar inte ner det, utan diskuterar: ”Vad kan vi göra för att bli bättre?”, om det är så att det går att göra bättre eller annorlunda.

Att som Elfors spekulera på det sätt hon gör, när hon bara sett en sida av myntet, är inte speciellt seriöst. Det skapar en oro och det skapar misstro.

Jag följer förvaltningen kontinuerligt. Vi samtalar om fel och brister. OCH vi samtalar också om det som är bra. Elfors påstår att jag avfärdar både vittnesmål och avhopp. Nej, definitivt inte. Jag följer och samtalar med förvaltningen om uppsatta mål, både verksamhetsmål och nämndmål, det innefattar även den psykiska arbetsmiljön.

Annica Zetterolm (C)

Kommunalråd och ordförande i Socialnämnden, Lekeberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel