Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialtjänsten i Kumla bryter mot lagen

Hamid är 15 år och har vuxit upp som gömd flykting i Iran. För att inte bli upptäckt och utvisad till Afghanistan tvingades han och hans familj flytta flera gånger om året.

I slutet av 2015 kom Hamid som ensamkommande flykting till Sverige.

Han blev anvisad till Kumla kommun, men sedan placerad i Uppsala. Något som han har gemensamt med många andra ensamkommande barn som kom i höstas, eftersom kommunerna i landet då inte hann få fram platser i närheten.

I Uppsala får Hamid ett familjehem, en god man och skolplats.

På bara några månader lyckas han bli trygg i familjen, börja skolan, få vänner, delta i olika fritidsaktiviteter och skapa sig en lugn och problemfri tillvaro. Utvecklingen är enbart positiv och går helt i linje med de mål socialtjänsten satt upp.

Plötsligt meddelar socialtjänsten i Kumla att placeringen i Uppsala bara varit tillfällig, och att Hamid ska flyttas till ett nu färdigställt HVB-boende för ensamkommande barn i Kumla.

I samma stund som beslutet fattas vänds den positiva utvecklingen till det motsatta.

Hamid börjar må mycket dåligt, rymmer och pratar om att hungerstrejka om han inte får flytta tillbaka till Uppsala, där han har byggt upp relationer och som blivit den plats han numera ser som sitt hem. Skolan gör orosanmälningar till socialtjänsten för att de är oroade för pojken. Kommunen står dock fast vid sitt beslut – Hamid ska bo på det egna HVB-hemmet.

Socialtjänstlagen säger att barnets bästa ska beaktas och vara avgörande vid beslut som rör barn.

I det ingår att lyssna till, och så långt det går, ta hänsyn till, det som barnet själv vill, så länge det inte är skadligt för barnet. I det här fallet fungerade allt ända tills socialtjänsten tog ett beslut som helt gick emot barnets åsikt utan att ha tillräckliga skäl för det. Det är alltså socialnämndens beslut som är orsaken till att skolan gör orosanmälningar.

I Socialtjänstens arbete med ensamkommande barn och ungdomar – en vägledning, (maj 2013) skriver Socialstyrelsen om hur socialtjänsten ska hantera situationer då barnets vilja inte överensstämmer med kommunens beslut om placering.

Här betonas vikten av flexibilitet, lyhördhet och att ett barns vilja aldrig får ignoreras helt. De skriver där att ”Barn som absolut inte vill vara kvar i det av nämnden erbjudna boendet, får aldrig pressas att acceptera den offererade lösningen. Om barnets önskan om att få flytta till en annan viss kommun kvarstår och denna önskan påverkar vardagen negativt på olika sätt, är det etiskt och professionellt från socialtjänstens sida att utifrån principen om ett sammanhållet vårdansvar, först undersöka möjligheterna att faktiskt tillgodose önskemålet.”

I stället för att tvinga Hamid att flytta skulle Kumla kommun kunna antingen flytta Hamid till ett annat boende, familjehem eller HVB i Uppsala och ge stöd på distans eller överflytta ärendet till Uppsala kommun, men i femtonårige Hamids fall väljer Kumla kommun alltså att i stället visa musklerna och har två gånger gått till domstol för att tvinga honom att lämna tryggheten i Uppsala.

Detta trots att det i februari i år kom ett JO-utlåtande där socialtjänsten i Kävlinge kommun får kritik för att de beslutat om flytt utan att samråda med vare sig barnet eller den gode mannen inför beslutet.

Socialtjänsten har ett stort ansvar att följa barnets rättigheter.

Socialtjänstlagens och barnkonventionens formuleringar om barnets bästa måste få ha betydelse på riktigt.

Att spara pengar eller tid genom att åsidosätta dessa principer är varken försvarbart eller logiskt, eftersom resultatet med hög sannolikhet riskerar att i stället bli såväl mer konfliktfyllt och mer kostsamt ekonomiskt.

Vilket också redan har bevisats i det här fallet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel