Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialtjänsten i Örebro riskerar att diskriminera personer med psykisk ohälsa

Alla har rätt till ett liv utan diskriminering, oavsett funktionsförmåga. En granskning från NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, visar att många med psykiska funktionsnedsättningar upplever sig diskriminerade av den samhällsinstans som ska vara deras yttersta skyddsnät - socialtjänsten.

Kommunerna måste arbeta systematiskt med att motarbeta diskriminering av personer med psykisk ohälsa. Just nu finns goda möjligheter – och statliga medel – att göra det i Örebro län.

I projektet Din Rätt erbjuder samarbetsorganisationen NSPH stöd till personer som upplever sig diskriminerade på grund av psykisk ohälsa. Över 450 personer har hört av sig till rådgivningen sedan 2014. Den vanligaste orsaken är att de upplever sig diskriminerade hos socialtjänsten.

Vår undersökning visar att mer än hälften av socialtjänsterna saknar en löpande dialog med föreningar på psykisk ohälsa-området och därmed inte har någon sakkunnig part att värdera undersökningarnas resultat ihop med.

Bara en knapp tredjedel av socialtjänsterna har en handlingsplan mot diskriminering som inkluderar psykisk funktionsnedsättning. Istället för att aktivt arbeta för att motarbeta diskriminering förlitar man sig på de enskilda socialsekreterarna.

De behövliga åtgärderna kan handla om att utbilda personal i frågor som rör bemötande eller att kommunicera med mottagarna av stödet på ett sätt som är lättillgängligt även om ens hälsotillstånd gör det svårt att sätta sig in i komplicerade regler.

Av de 193 kommunerna är det bara sex stycken som både arbetar med god systematik och som genomfört förebyggande åtgärder. De två sakerna verkar hänga ihop. God systematik leder till fler åtgärder, och tvärtom. Slutsatsen verkar vara att börjar man lyssna kommer man vilja skapa bättring.

Kommunerna samlar nu in data om livsvillkor och insatser för personer med psykisk ohälsa. Utifrån dem ska man ta fram handlingsplaner för de kommande årens utveckling inom området psykisk hälsa, bland annat för att stärka den enskildes rättigheter och delaktighet. Kommunerna i Örebro län får i år drygt 6 miljoner kronor för att genomföra detta. I årets handlingsplaner saknas särskilda insatser för att, inom socialtjänstens arbete, motverka sådan här diskriminering.

Detta är ett gyllene tillfälle för kommunerna att skapa nya arbetssätt för hur man för en dialog med målgruppen och tillsammans diskuterar hur man håller hög kvalitet. Det vilar ett stort ansvar på kommunernas axlar att tillgodose allas rätt till ett liv utan diskriminering.

Johanna Wester

projektledare för Din Rätt

Mårten Jansson

mobiliseringsansvarig på NSPH

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel