Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialtjänstens arbete med unga granskas

Får ungdomar och vuxna rätt hjälp av socialtjänsten? Det vill politikerna ha svar på.– I dag vet man inte. Det finns inget bra instrument, säger Elisabeth Sundström (M), ordförande i socialnämnd väster.

NA har tidigare berättat att Tjejboendet, ett stödboende som drivs av Örebro kommun, ska granskas i en utredning.

Politikerna i Örebro har nu dessutom gett socialförvaltningen i uppdrag att starta ännu en utredning.

Det handlar om hur matchningen fungerar för både vuxna och ungdomar som placeras på olika behandlingshem och stödboenden: Är det rätt insats till rätt person?

– En del åker till behandlingshem flera gånger. Det är mycket bättre om de kommer rätt från början, säger Elisabeth Sundström.

Både hon och kommunalrådet Rasmus Persson (C) betonar att de vill ha ”evidens”. Det vill säga: Att man ska följa upp och vetenskapligt visa att behandlingen är bra och att den passar personen som får den.

Det kanske låter konstigt, men idag vet socialtjänsten väldigt lite om vad som faktiskt fungerar.

– Det här har systematiskt försummats, säger Knut Sundell, enhetschef på Socialstyrelsen som jobbar just med evidens inom socialt arbete.

Det beror dels på att forskarna inte har fått pengar för sådan här forskning, enligt Knut Sundell. Dessutom har socionomutbildningarna, enligt honom, lärt ut att det här är omöjligt att ta reda på.

– Många socionomer har fått med sig den här attityden, att socialt arbete inte går att mäta. Det går jättebra att mäta.

Det är dessutom nödvändigt att utvärdera metoderna, anser Sundell.

– Det räcker inte att basera en behandling på en rimlig teori. Det finns exempel på skadliga metoder.

Politiker i flera kommuner börjar nu få upp ögonen för detta, vilket är bra, anser Knut Sundell. Men det är också viktigt att utvärderingarna görs på rätt sätt.

Så granskas socialtjänsten

På www.evidens.nu finns mer information om hur man utvärderar socialtjänstens arbete.