Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Det är inte en mänsklig rättighet att ha sexuella relationer

Sverige är ett land där många känner sig ensamma. 40 procent av alla hushåll i Sverige är ensamhushåll.

Det mesta pekar på att männen känner sig ensammare än kvinnorna. Och ensamma män kan i värsta fall bli farliga män, det visar inte minst incel-rörelsen som uppmärksammas i två nyutgivna böcker. Dels romanen Råttkungen av Pascal Engman, och dels reportageboken Thailandssvenskarna av Joakim Medin.

Incels är män som lever i ofrivilligt celibat, och som på grund av det börjar hata kvinnor. Några av dem har gått så långt som att mörda kvinnor på grund av detta hat. De finner, liksom andra ensamma terrorister, inspiration i olika grupper på internet där de kan hetsa varandra och få bekräftelse för sitt hat mot kvinnor.

Thailandssvenskarna handlar om svenska sexturister. De är inte nödvändigtvis incels, många av dem har fasta relationer hemma i Sverige, andra har haft det men tröttnat på svenska kvinnor för att de är så krävande, och menar att thailändskorna är glada och snälla och behandlar män som gudar. Många av dem reser till Thailand med hopp om att träffa kärleken som de kan ta med sig hem till Sverige. "En riktig kvinna" som behandlar mannen som "en riktig man".

Ju mer jag läser desto tydligare blir det hur många män som tycker att jämställdheten har gått för långt, och känner sig hotade i sin mansroll. Det är inte ett dugg konstigt. Samtidigt som Sverige är jämställt på många plan lever gamla patriarkala normer kvar, normer som inte riktigt går ihop med självständiga kvinnor. Kvinnor som inte längre behöver en man för att överleva. Kvinnor som kan försörja sig själva och som kräver andra saker av en partner, så som känslomässig närvaro, gemensamt ansvarstagande för barn och hem, bra sex och egentid.

Samtidigt fostras kvinnor i högre utsträckning att vårda relationer, och att ha nära relationer. För många män är den enda riktigt nära relationen den till sin partner, medan kvinnor har fler djupa vänskapsrelationer, som inte sällan är betydligt viktigare än den de har till sin partner. Det leder till att män blir mer beroende av sin partner, och betydligt mer ensamma efter en skilsmässa.

Allra värst verkar det vara för män i glesbygd, som allt oftare blir omsprungna av kvinnor. Det är framför allt kvinnorna som utbildar sig och flyttar från orten, kvinnorna som har andra krav på livet än vad glesbygden har att erbjuda.

Incels anser att de har rätt till sex. Om kvinnan inte ger det frivilligt kan det enligt dessa mäns världsbild vara rimligt att tvinga sig till sex, eller åtminstone köpa det. Och i de mest extrema fallen anser de sig alltså har rätt att döda kvinnorna, att straffa dem för att de upplever att de undanhåller männen något som de har rätt till.

Förresten måste en man inte vara incel för att anse sig har rätt till kvinnors kroppar. Varje kvinna som använt sig av en dejtingsajt eller app vet hur aggressiva många till synes helt normala, trevliga män kan bli om de får nobben.

Det är alldeles uppenbart att jämställdheten inte har gått för långt. Däremot går den i otakt. Många män hänger inte med. För att samhället ska bli jämställt fullt ut, både i offentligheten och på det personliga planet, krävs att vi river upp de gamla patriarkala normerna, så som mäns inbillade rättighet till kvinnors kroppar.

Det görs framsteg på området. Senast fick vi samtyckeslagen som tydligt pekar åt rätt håll och som på sikt kan vara normbildande. Men vi måste också prata om manlig ensamhet och agera för att minimera den. Och då inte genom att kvinnor ska förbarma sig över dessa ensamma män. Däremot är det hög tid att män börjar förbarma sig över varandra, och erbjuda riktig vänskap, sådan som tillåter svaghet, som är starkare än vilken romantisk eller sexuell relation som helst.

Män måste börja prata med varandra om riktiga saker. Och acceptera att det inte går att spola tillbaka bandet till en tid där kvinnan var mannens egendom.