Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Det svenskaste vi har är demokratiska och mänskliga rättigheter

En opinionsundersökning är just en opinionsundersökning och ska tas för vad den är. Men inte bara en, utan flera opinionsundersökningar den senaste tiden pekar på att det går bra för SD nu. Minst var femte, snart var fjärde väljare är beredda att rösta på Sverigedemokraterna.

Det är egentligen inte förvånande. Det mesta har pekat i den riktningen under en längre tid, trots varningar från många olika håll. Dock har det funnits någon slags gräns, ett stigma som ändå hållit SD på behörigt avstånd från makten.

Nu har dammluckorna öppnats, och de har gjort det tack vare, eller på grund av att övriga partier och många medier helt har anammat SD:s verklighetsbeskrivning och för att flera partier också närmat sig möjligheten till samarbete med SD. Man har helt enkelt normaliserat SD och det är inte längre lika stigmatiserande att säga att man är sverigedemokrat.

Det har sagts om regeringen, och den tidigare Alliansregeringen, att de varit naiva. Det är möjligt. Möjligt att det funnits en naivitet inför sådant som hedersvåld och en oförståelse för vad bostads- och skolsegregering på sikt kan leda till.

Men den naivitet som framförallt M och KD nu uppvisar inför SD är farligare.

För jag vill inte tro att vare sig M eller KD eller den fjärdedel av befolkningen som sympatiserar med SD egentligen vill ha vad SD erbjuder.

Jag vill inte tro att så många vill ha begränsad yttrandefrihet i form av att staten lägger sig i och styr medierna. Jag vill inte tro att så många vill ha begränsad rättssäkerhet, med möjlighet att låsa in människor som inte är dömda för brott.

Jag vill inte tro att människor uppvuxna i Sverige som är ett av världens bästa länder sett till både demokratiska rättigheter och välfärd, tycker att det är en bra idé att börja tumma på grundläggande mänskliga rättigheter som ligger till grund för vår grundlag, den som ska säkerställa att Sverige även i framtiden förblir demokratiskt med hänsyn till varje människas fri- och rättigheter.

Jag vill inte tro att så många människor vill ha ett angivarsamhälle, där grannar och släktingar inte kan lita på varandra. Att man vill ha ett land där en så grundläggande rättighet som medborgarskap ska kunna tas ifrån dig om du har fel åsikter eller värderingar.

Men jag är mycket möjligt naiv. Det är väl så att var femte, snart var fjärde svensk, faktiskt vill ha det som i Sverigedemokraternas Sverige.

Vad jag inte förstår är detta: hur kan ni tro att dessa inskränkningar i demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter inte kommer att drabba er? Hur kan ni tro att ni, och era nära och kära kommer att gå fria?

Man behöver inte gå längre än till hur SD hanterar sina egna som inte rättar in sig i ledet för att förstå hur det skulle kunna bli om SD fick makten.

Låt oss säga att 25 procent av medborgarna röstar på SD i riksdagsvalet 2022. Då är det fortfarande 75 procent som inte vill ha SD-politik. Och förhoppningsvis 75 procent av riksdagen som inte heller vill ha det.

Därför är det av största vikt att alla partier som fortfarande värnar det svenskaste av allt – nämligen våra demokratiska och mänskliga rättigheter – presenterar egen politik och egna visioner, och håller Sverigedemokraterna utanför makt och inflytande.