Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Reformen av Arbetsförmedlingen är en soppa kokad av alldeles för många kockar

Jag är den förste att skriva under på att Arbetsförmedlingen måste reformeras. Tidigare har jag föreslagit att den om inte annat borde byta namn, eftersom just förmedling av arbeten knappast kan räknas till dess huvudsakliga uppgift sedan många år tillbaka.

Men den pågående slakten av Arbetsförmedlingen är under all kritik. Kontor läggs ner i mindre kommuner utan att det finns någon egentlig plan för hur dessa ska ersättas. Det finns nämligen fortfarande mängder av människor i dessa kommuner som har behov av det stöd AF erbjuder inte minst åt dem som står längst ifrån arbetsmarknaden.

När Arbetsförmedlingen lägger ner kontor lämnas många av dessa åt sitt öde, och hänvisas till digitala tjänster som de i värsta fall inte klarar av att använda. Det har sagts att kommunerna ska ta över delar av verksamheterna, men kommunerna är inte rustade för detta, och det finns fortfarande alldeles för många frågetecken kring hur detta ska gå till.

Samtidigt pågår nedläggningar av kontor i detta nu.

Det har sagts att privata aktörer ska ta över Arbetsförmedlingens uppgifter. Men på många av de orter som drabbas finns inga privata aktörer som kan ta över. Dessutom är det få som tror att privata aktörer som får betalt per förmedlad anställning kommer att vilja ta sig an de personer som i störst utsträckning hittills fått hjälp av Arbetsförmedlingen.

Många nyanlända har Arbetsförmedlingen som enda kontakt till samhället, varför man skulle kunna säga att integrationsuppdraget kommit att bli centralt i verksamheten. Dessutom är det många som på grund av olika funktionsnedsättningar har svårt att få jobb och som därför behöver det extra stödet som AF kan erbjuda.

Vad gäller privata förmedlare så finns det redan en uppsjö sådana, som förmedlar mängder av jobb och hjälper företag att hitta kompetent arbetskraft. Men det rör sig framförallt om personer som är attraktiva på arbetsmarknaden och inte har några problem att hitta jobb på egen hand.

Just nu tycks det dessutom inte finnas något stöd bland riksdagspartierna för den pågående "reformen". Till och med Centerpartiet som drev igenom reformen i januariavtalet vill trycka på bromsen och stoppa nedläggningen av kontoren framförallt på landsbygden. Begripligt sett till partiets väljarbas, mer obegripligt är att man drev på från början.

Moderaterna och Kristdemokraterna är i allra högsta grad ansvariga för slakten genom sin budget som klubbades i riksdagen och som skar ner stora delar av anslagen till Arbetsförmedlingen. Något som fick generaldirektören Mikael Sjöberg att omgående anpassa myndigheten efter den nya budgeten genom att planera för nedläggning av 132 kontor runt om i landet.

Ett beslut som fick oväntat hård kritik från dåvarande arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S). Därefter meddelades att han inte kommer att få förlängt förordande, och tidigare idag presenterades hans efterträdare Maria Mindhammar som nu har ett kolossalt utmanande uppdrag, ett uppdrag som än så länge är mycket oklart då det inte finns en klar reformagenda.

Ändå säger sig både M och KD vara villiga att ställa sig bakom Vänsterpartiets misstroendeförklaring av arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) som tillträdde så sent som under hösten.

Hon är visserligen ansvarig minister, men nedmonteringen som pågår i detta nu är i allra högsta grad ett resultat av en soppa kokad av alldeles för många kockar som inte tycks ha haft någon som helst koll på varandra. Att skapa politiskt kaos och eventuellt nyval kommer att kosta betydligt mer än det smakar. Och det kommer definitivt inte att laga Arbetsförmedlingen.