Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Springares uttalanden hör inte hemma i rättsväsendet

Förtroende för våra rättsvårdande myndigheter är viktigt för rättssäkerheten. Det säger sig självt att trovärdigheten sjunker om den som ska stävja brott själv visar sig vara skyldig till dessa. Därför är det särskilt allvarligt när domare, åklagare eller poliser begår brott.

Annons

Men brott behöver inte begås för att förtroendet ska naggas i kanten. Vilken kvinna skulle känna sig trygg med att anmäla våldtäkt om polisen som tar emot anmälan uttalat sig offentligt om att kvinnor bör våldtas?

Hot mot journalister är hot mot demokratin. Därför ska de alltid anmälas. Men hur ska man känna sig trygg med att anmäla hot om polisen är en sådan som offentligt uttalar sig om att journalister borde förintas? Hur kan man då lita på att få en rättssäker process?

Örebro-polisen Peter Springare har på sin Facebook gjort just det. Den 8 mars skrev han på Facebook: "Mitt motiv är just detta att försöka göra Sverige bättre att leva och utvecklas i för alla, både infödda "svenskar" och invandrare. Och därigenom också förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor."

Det är ett häpnadsväckande uttalande för att komma från en polis.

Det går att tolka hans uttalande välvilligt. Det är inte troligt att Springare menar att han bokstavligen vill förinta vänsterextrema journalister. Men uttalandet måste sättas i ett sammanhang, och gör man det finns det ingenting som ursäktar Springares ordval.

Peter Springare blev en offentlig person när han för en tid sedan skrev ett uppmärksammat inlägg på Facebook, där han tog bladet från munnen och berättade "sanningen" om invandrares kriminalitet. En stödgrupp bildades, som heter "Stå upp för Peter Springare". Den har i skrivande stund drygt 200 000 medlemmar. I gruppen flödar rasism, hat, personangrepp och hot oemotsagt. Den som försöker säga emot blir avstängd. Bland annat diskuteras hur Annie Lööf borde gruppvåldtas. Folk gillar, håller med och försöker överträffa varandra i kreativa formuleringar om hur denna våldtäkt borde gå till.

Retoriken är välkänd för många av oss journalister. Även jag har fått mejl från personer som tycker att jag eller min dotter borde våldtas. I dessa personers ögon är alla journalister som står för liberal demokrati och mänskliga rättigheter vänsterextrema.

Även om Peter Springare uttalar sig som privatperson så representerar han poliskåren, den som ska skydda oss från dylikt.

Han uttalar sig politiskt, han har en agenda. Hans fans förespråkar både nazism och fascism.

Springare känner väl till detta. Ändå säger han sig vilja förinta journalister. Sant är att varje individ har eget ansvar för sina handlingar. Men vi har också ansvar för vilka ord vi använder, och hur dessa kan komma att landa hos mottagaren.

Det är till exempel knappast en slump att flera planerade flyktingboenden brann efter att Sverigedemokraterna i Skåne lagt ut adresser till dessa.

Lika lite är det en slump att en journalist på Nerikes Allehanda dödshotades efter att ha kritiserat Springare i en artikel.

Springare har yttrandefrihet. Men som representant för rättsväsendet kan han inte hetsa och uppvigla. Hans arbetsgivare måste markera mot hans agerande, kraftfullt.