Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Mirjamsdotter: Vi får aldrig vänja oss vid rasismen

En tiggare i Huskvarna misshandlades till döds natten till den 8 augusti. En 16-åring har häktats misstänkt för mord. Flera tonåringar är inblandade i utredningen. Enligt Aftonbladet ska de ha filmat gärningen och sedan skrutit om den för sina vänner.

Detta borde toppa alla nyhetssajter, det borde vara föremål för debatt och diskussion och i valrörelsen borde partierna konfronteras med hur vi kunde hamna här?

Det beror på normaliseringen av rasismen. På det utbredda språkbruk som avhumaniserar bland andra tiggare från Rumänien, men också många andra, stora grupper av människor som lever i vårt land.

Det är inte en slump att detta inträffar nu. Vare sig dödsmisshandeln eller tystnaden kring den. Visst har det rapporterats om den, men inte i samma omfattning som det skulle ha gjorts om det hänt för fyra år sedan, om det är jag övertygad.

Det beror på normaliseringen av rasismen. På det utbredda språkbruk som avhumaniserar bland andra tiggare från Rumänien, men också många andra, stora grupper av människor som lever i vårt land.

Nu vet vi inte de exakta detaljerna kring den tragiska händelsen i Huskvarna. Men jag vet vad jag har läst i olika Facebookgrupper och på Twitter de senaste åren, och jag har sett hur uttrycken har blivit grövre och grövre, och att allt färre reagerar när människor avhumaniseras med ord som kackerlackor, apor eller löss.

Också förslag från politikerhåll om förbud för tiggeri bidrar till att normalisera synen på tiggare som mindre mänskliga än andra.

Jag tittade också på Uppdrag granskning som sändes onsdag den 29 augusti i SVT. Ett skrämmande program som visade hur alt-right-rörelsen arbetar systematiskt för att normalisera rasism i sina grövsta former för att så småningom kunna ta makten i västvärlden och skapa ett vitt, odemokratiskt samhälle.

Jag har även tagit del av de rapporter som strömmar in om det ökade antalet botar som ägnar sig åt politiska kommentarer och spridande av rasistiska budskap i sociala medier. Botar som i första hand står bakom Sverigedemokraterna.

Kopplingarna mellan SD och alt-right-rörelsen är flera och tydliga. Det är också kopplingarna mellan NMR och alt-right-rörelsen. Och kopplingarna till liknande partier och rörelser runt om i Europa och i USA.

Detta är inte harmösa faderlösa pojkar som behöver en kram. Det är intellektuella, i vissa fall välutbildade personer som på allvar vill ha vad som närmast påminner om Hitlers idé om den renrasiga staten.

Det finns också en maktlystnad som gör att fler än jag kunde tro kan tänka sig att styra med hjälp av SD, antingen med passivt stöd eller genom visst samarbete.

Jag vill påstå att många i det svenska etablissemanget varit och är alldeles för naiva i förhållande till dessa grupper. Det tycks finnas en tro på att vår demokrati är huggen i sten. Det finns också en maktlystnad som gör att fler än jag kunde tro kan tänka sig att styra med hjälp av SD, antingen med passivt stöd eller genom visst samarbete.

Detta samtidigt som Jimmie Åkesson sitter i Sveriges Radios P3 och kallar den en "skitkanal", och "vänsterliberal smörja".

Vore han chef skulle han lägga ner den direkt.

Ett påstående som viftats bort med att han inte är chef för P3. Men om Åkesson skulle hamna i regeringsställning ligger det nära till hands att tro att han kommer att lägga sig i.

Detta eftersom hans parti ofta framhåller till exempel Ungern som ett föredöme när det kommer till mediepolitik, och där har politikerna möjlighet att kontrollera mediers innehåll. Tro inte för en sekund att inte SD vill göra detsamma. SD vill montera ner den liberala demokratin som vi känner den. Åkesson anser att liberalismen är partiets huvudmotståndare, något som borde få alla varningsklockor att ringa hos demokrater som hjälper till att göra SD rumsrent.

Normaliseringen av Sverigedemokraterna och den hårda retoriken mot invandrare och flyktingar gör att vi långsamt vänjer oss. Vid rasism. När våldshandlingar och till med dödsmisshandel av en tiggare är sådant som vi mer eller mindre förväntar oss, då har alt-right-rörelsen kommit ganska långt på vägen.

Det är nu hög tid för alla som tror på demokrati att markera och sätta ner foten. Det är upp till bevis för alla demokratiska partier som tror på en anständig debatt. Efter valet kan det vara mycket svårt att reparera de skador som uppstått och kan komma att uppstå denna sista vecka innan vi går till valurnorna.