Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soheila Fors låter de tysta höras i sin nya bok

Det finns människor som ingen kan höra. Som är ensamma, isolerade och inte har något språk. I sin nya bok, ”Bakom varje fönster bor ett hjärta”, låter Karlskogabon Soheila Fors några av dem berätta sina historier.

Människorna som figurerar i boken ”Bakom varje fönster bor ett hjärta” har Soheila Fors träffat i sitt arbete på Saras hus, ett skyddad boende för dem som lever under hederskultur, som hon själv grundat.

I boken har Soheila Fors samlat tio berättelser, från nio kvinnor och en man.

– Jag vill göra dem synliga. De kommer från en helt annan värld och har med sig ett helt annat bagage. Många av dem har ingen röst, de kan inte ett ord svenska och många av dem bär på en historia. Jag vill vara en röst för dem, säger Soheila Fors.

Hon berättar att många som söker sig till Sverige för frihetens skull ofta fastnar i ett utanförskap där hederskulturen och ensamheten är påtagligare än innan. De går från kulturer som präglas av gruppen, till Sverige där det råder en ”jag-kultur”.

– Och eftersom de inte kan språket har de ingen att prata med.

Just den där språklösheten är något som Soheila Fors själv har stor erfarenhet av. Hon har själv blivit misshandlad och förtryckt i sitt förra äktenskap. När hon kom till Sverige från Iran fick hon en djup depression. Hon fick visserligen psykologhjälp, men det var hennes man som agerade som tolk.

– Jag ser mig själv i de här människorna. Jag har också levt under förtryck och hedersvåld. Nu sitter jag varje dag och lyssnar på människor som är rädda och då måste jag göra något.

Arbetet med boken har inte varit helt lätt. Det är första gången som Soheila skriver en bok på egen hand, tidigare har hon gett ut ”Kärleken blev mitt vapen”, en bok som bygger på hennes egen livshistoria som hon skrev tillsammans med Ingalill Bergensten.

– Att hitta orden har varit tufft. Jag skriver på persiska först och sedan översätter jag till svenska, eftersom jag vill få med alla känslor.

Dessutom gör hennes engagemang att hon lever under ständigt hot. Hon berättar att hon har offrat mycket i sitt arbete: vänner, familj och släkt.

– Men målet har aldrig varit mig själv. När jag träffar kvinnor och flickor som jag har hjälpt vidare, som nu är självständiga, så är det alltid värt det. Jag kommer aldrig att ge upp.

Just nu håller Soheila på att skriva ännu en bok. Denna gång är det en roman som handlar om tillfälliga äktenskap och är planerad att släppas nästa höst. Hon ser gärna att hennes böcker väcker debatt.

– Det är aldrig fel om det blir debatt. Det är viktigt att inte sopa de här problemen under mattan. Även om det inte finns någon enkel lösning måste man börja någonstans.