Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soja är inte lösningen för proteinbehovet

Annons

Det är mycket snack om soja och sojaprotein men väldigt lite kunskap har jag märkt. (Ofta som ett resultat av att man vill skära ner på köttet). Vissa saker är bättre i teorin än i verkligheten och innan man öppnar munnen kan det vara bra att studera saken lite närmre. Ni som inte orkar det kan ju ta och läsa denna insändare istället.

​Anledningar till att inte äta sojabönor – speciellt inte soja protein:​

1. Sojabönor är värst inom baljfruktsligan när det gäller antinutrienter så som fytinsyra och goitrogener. Fytinsyra motverkar mineralupptaget (speciellt zink, kalcium och järn) samt är svårsmälta och kan därmed irritera tarmen. Goitrogener belastar sköldkörteln genom att hämma upptaget av jod. Sköldkörteln kan inte fungera utan jod!​ ​

2. Sojabönor innehåller även fytoöstrogener som liknar människans östrogen och kan därför rubba vår hormonbalans. Dessa fytoöstrogener kan påverka menstruationscykeln, bidra till cancer och infertilitet, samt i stora mängder få män att utveckla bröst! (Enligt studier).

​3. Är du glutenintolerant får du troligen också problem men soja, då de på molekylär nivå liknar varandra.​ ​

4. Soja protein tillverkas genom bland annat syrabad i aluminiumtankar där aluminium läcker ut i sojamassan. Också giftet lysinoalanin skapas under den alkaliska processen och nitriter som är cancerframkallande bildas vid spaytorkningen.​ ​

5. Sojabönor bidrar till regnskogsskövling!​ ​ Fermenterade sojaprodukter innehåller dock mindre antinutrienter.

”Ingen hälsa utan kunskap”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel