Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solarier debatterades på fullmäktige

– Julefriden är slut. Nu går vi in i ett valrörelse-år, ett hektiskt år för oss politiskt aktiva.
Med de orden inledde ordförande Sölve Persson (S) tiotalets första fullmäktigesammanträde i går.
Den stora debatten handlade om solarier.

Annons

I en interpellation har oppositionsrådet Maria Haglund (M) ställt frågan till kommunstyrelsens ordförande, Lennart Eriksson (S), om det ska finnas solarier i det nya bad som ska byggas. Haglund ställer frågan med tanke på nya rön från världshälsoorganisationen WHO:s forskning som visar på en ännu högre risk för cancer genom solarier än vad som tidigare varit känt.

– Jag är inte beredd i dag att ändra mig med tanke på de önskemål som finns från Kumlabor och föreningar. Samtidigt tycker jag att vi ska informera om riskerna, sa Lennart Eriksson.

– Här ställer sig världshälsoorganisationen och en samlad forskarkår bakom riskerna med solarier – Det nonchaleras av socialdemokraterna i Kumla, sa Maria Haglund, som vill ha 18-årsgräns för att få sola i solarium.

– Jag ser ingen prestige i den här frågan. Vi har inte ens diskuterat om det ska finnas solarier, men vi har fått önskemål om det, sa Lennart Eriksson, som ansåg att Haglund lade ord i munnen på honom som han inte sagt.

Moderaten Mats Hellgren frågade sig om föreningarna kommit med önskemålen innan eller efter WHO:s rön blivit kända och uppmanade majoriteten att ha ryggrad och sätta ned foten om att inte ha solarier vid nya badet.

Linda Axäng (FP) ville ha ett löfte från Eriksson om att han ska sätta sig in i WHO:s och Strålskyddsmyndighetens uppgifter om riskerna med solarier.

Ett beslut om arbetsordningen som togs innebär att de som lämnar medborgarförslag ska kunna prata för sin sak i fullmäktige. Dessutom ska kommunstyrelsen kunna delegera frågor av mindre karaktär till nämnderna att besluta om, för att skynda på beslutsprocessen.

Läs mer i onsdagens NA.