Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soleo är mycket mer än bara ett kafé

I fem år har vi trott att Soleo på Våghustorget var ett kafé och inget annat. Men när vi kryper ner i källaren på lunchtid upptäcker vi ett avslappat och angemänt litet lunchställe.

Örebro. De flesta av oss känner nog igen Soleo från sommaren, när den lilla restaurangen breder ut sig generöst över halva Våghustorget. Men på vinterhalv- året är den lilla krogen betydligt mer osynlig, inrymd i en källarlokal.

Vi är där både när solen skiner och när det är molnigt ute, men oavsett väder är det mysigt att krypa ner i källaren. Vi gillar Soleos lokaler. Ljust och fräscht, med luftiga tyger både på väggarna och mellan borden. En vägg är täckt av plastväxter som ger en fin utomhusillusion.

Man beställer maten i kassan och efter lite dividerande hit och dit fungerar det bra, servitörerna kommer förbi under måltiden och kollar av att vi är nöjda, och får oss att känna oss lite speciella.

Sedan plockar man åt sig sin egen sallad: lite grönsallad, en god coleslaw, tomater och rödlök med vinägrett och så några blandade bönor. Dessutom bröd med smarrig tapenad. Klart godkänt för att vara ett salladsbord.

Varje dag serveras en husman, kött varannan dag, fisk varannan. Dessutom serveras flera pastarätter varje dag och ett par sallader. Priserna varierar, mellan 89 och 95 kronor.

När vi får vi in kycklingen med risotto och parmesanostsås, blir vi först lite betänksamma. Maten är fint upplagd, men intrycket är ändå kladdigt, det är ganska ovanligt att komplettera risotto med en sås.

Men redan efter ett par tuggor har vi ändrat oss. Kycklingen är saftig och fint kryddad, risotton smakrik och såsen smakar milt men distinkt av parmesanost.

Caesarsalladen serveras med något oortodoxa tillbehör: en apelsinklyfta (!) och ruccola till romansalladen.

Apelsinen lägger vi åt sidan men ruccolan tillför faktiskt fin pepprighet. Dressingen smakar bra och den finskurna kycklingen är förvånansvärt saftig. Men de finfördelade bitarna av hårt stekt bacon borde bytas ut mot vanligt stekt. Köttfärslasagnen är riklig och får mycket väl godkänt, god smak och bra konsistens.

Andra gången vi går dit äter vi örtstekt fläskfilé med potatisgratäng och rödvinsås, och det fungerar inte lika bra. Gratängen är god men för stabbig och det stora problemet är köttet. Det är torrt och smaksatt på ett sätt att det påminner om rökt korv. Nej, det är inte vår favorit.

Efter maten får vi kaffe och små bitar av hembakade mjuka kakor. De är saftiga och smakrika och gör det extra mysigt att dröja sig kvar några extra minuter i de fina lokalerna.

Så även om vi numera vet att Soleo är ett lunchställe, så fungerar det utmärkt även som kafé. Dessutom gillar vi att kaffet är fair- trade.