Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soluppgång över Antarktis

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Årets ozonhål börjar bildas. Orsaken till detta är att det i stratosfären på ca 20 km höjd under augusti och september är mycket kallt över Antarktis. Hur stort årets ozonhål blir återstår att se.

När vi har sommar på norra halvklotet har vintermörkret tagit grepp om Antarktis. Atmosfären har kylts av inte bara vid jordytan utan även på de höjder där ozonskiktet finns. När nu solen snart går upp igen efter den långa polarnatten kommer de ozonnedbrytande processerna att påbörjas och årets ozonhål börjar bildas.

Orsaken till detta är att det i stratosfären på ca 20 km höjd under augusti och september är mycket kallt över Antarktis. Temperaturer runt 90 minusgrader är vanliga och temperaturer under ca -75 grader är en av förutsättningarna för att ett ozonhål skall uppstå. Då kan polarstratosfäriska moln bildas och det är när solen lyser på molnen som de kemiska reaktioner som bryter ner ozonet aktiveras. Men det räcker inte bara med att solen lyser, den måste lysa med en strålning som har tillräckligt kort våglängd. Det får man när solen når ca 10 graders höjd över horisonten, vilket sker i augusti över Antarktis. När alla förutsättningar finns får vi en snabb nedbrytning av ozonlagret.

Hur stort årets ozonhål blir återstår att se.

Mer information kan man hitta på SMHI:s hemsida (www.smhi.se).