Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som råa ägg i ryggen – men man kan fortsätta

Här har du dagens fråga: Vilka lag spelar i damernas elitserie i innebandy?
Du har 30 sekunder på dig från och med nu! Glöm allt vad Google och 118 100 heter.
Klarade du 9 av 14 är du kapabel till att ta över mitt jobb. Oavsett du vill eller inte.

Annons

Morgontåg till Stockholm. Plockade fram mobil, penna och kvitto. Satte timern på 30 sekunder, pennan mot kvittot och försökte skriva så många elitserielag som möjligt.

ÖSK, Karlstad, Örnsköldsvik, Pixbo, Endre, Djurgården, Iksu och halva Rönnby hann jag få ner innan timern skrek så alla som sov i tågvagn 13 inte gjorde det längre. 8 rätt av 14.

Det är lika bra att inte ljuga.

Att bevaka damernas elitserie den här säsongen blir en ny utmaning. Jag kan ändå innebandy hyfsat. Intervjuade Henke Larsson förrförra säsongen när han plötsligt dök upp i Helsingborg och tyckte att innebandy också var rätt ok.

Själv lirade jag upp i junioråldern utanför Eskilstuna i Torshälla, som då var uppe i elitserien och blev misshandlat ett år i mitten på 90-talet. Jag kom inte närmare elitserien än när vi blev inkilade av A-laget. Fick springa fem kilometer i bar överkropp och A-lagsspelarna hade gömt sig längs slingan med råa ägg som de pepprade oss med.

Självklart blev jag träffad i ryggen av målvakten Magnus Lönnberg, som på den tiden hade elitseriens tredje hårdaste utkast. Jag vet inte om det var för att han kastade ut bollarna ur nätet hela tiden men bra fart i nävarna hade han.

När jag sedan pajade ledbanden i ena foten varvade jag ner i division 4. Där fick seriens bästa spelare ingen uppmärksamhet – mer än när de helg efter helg dominerade vimmelbilderna från krogarna i Eskilstuna. En stämpel och livsstil som länge följde innebandyn även högre upp i seriesystemet. Jag var inte ens tillräckligt bra för att synas på vimlet.

Det blev ingen mer innebandy, förrän något år senare under en brandmansutbildning i Norrland.

Någon överintelligent lirare fick för sig att vi skulle spela med gasmaskerna på. Det gjorde vi, tills alla höll på svimma av utmattning. Efter tre minuter.

Slår man i hop Henke-intervjuerna och min egna brokiga bakgrund som för bollkär center i en femma rätt långt bort från den första får man den erfarenhet av innebandy som jag på tisdagsmorgonen reste till Stockholm med.

Senast jag var på Nordic Sea Hotel på Vasaplan var det för att dricka drinkar i deras coola isbar. Nu hade innebandyn förlagt sin upptaktsträff inför elitseriestarten i samma lokaler. Men trots att den var i ett varmare rum blåste det rejält kallt för oss som kom från Örebro.

ÖSK inleder säsongen i Mellringe-hallen mot kvalkonkurrenten Karlstad. En jumbofinal i första omgången, trodde elitserietränarna som dagen före hade gissat sig fram till hur serien slutar. Eftersom sista laget i serien rasar rakt ner i division 1 och det näst sista får kvala för att hänga kvar står därmed väldigt mycket på spel redan i första matchen för ÖSK. Karlstad hemma blir därför en 150 gånger viktigare match än om förväntade SM-vinnaren Iksu skulle bussats ner från Umeå.

Egentligen är matematiken enkel i den här serien.

Vinn rätt matcher. Så överlever du.

Enda chansen att störa ett topplag för ÖSK är om motståndarna har sin slutspelsplats klar och skickar junisarna på studiebesök i Mellringe.

Den 19 november 2005 besegrade Iksu Högdalen med 21–1. Borta. Det är den största segern i elitseriens 17-åriga historia.

Riktigt så hårt ska ÖSK inte behöva landa.

Men det kommer bli några feta ärrade knogar mot den uppstickande hakan.

Som ett rått ägg i ryggen. Det gör ont, men man kan springa vidare – om man bestämmer sig för det.

Annons