Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommar utan marknader är ett hårt slag mot knallarna

Sommaren gör sitt intåg, från både när och fjärran går tusentals man ur huse för att besöka marknaden. Så har det varit i årtionden, men inte i år. Marknaderna är inställda och ingen vet hur länge.

Knallarnas ekonomi kraschar i brist på marknader att sälja på, och det existerar inget ekonomiskt stöd för att lindra konsekvenserna. Risken är stor att arrangörer av marknader tvingas sluta på grund av bristen på knallar.

Många marknader har redan upphört innan covid-19 gjorde det etter värre för landets knallar, arrangörer och tivoli.

Åtgärder för att lindra konsekvenserna för landets knallar som driver sitt företag som enskild firma, utan anställda, har inte tagits av regeringen. Knallar som saknar ekonomiskt stöd eller skyddsnät står därför maktlösa i coronaepidemins spår.

Även ekonomiskt stöd från A-kassan eller socialtjänsten uteblir så länge knallen har varulager samt fordon kvar i verksamheten. Det är svårt, snarare omöjligt, att hitta köpare till lager och fordon när alla marknader är inställda. Den som ändå lyckats sälja saknar både fordon och varor när marknaderna börjar igen.

Behovet av ekonomiskt stöd till landets knallar är akut, och måste ske omgående om kulturarvet med marknader ska leva vidare.

Stig Wiklund

Grängesberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel