Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommaren ett minne blott

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Vi meteorologer är dock ganska kräsna vid vad vi kallar för höst. Förra året hade hösten kommit till nästan hela landet den 28 september. Kallare nätter är på gång i hela landet.

Nu känns det verkligen som att hösten försöker få sitt grepp om landet! Förra helgen smög sensommarvärme högt upp över landet men temperaturer på dryga 20 grader känns nu avlägset. Nu har ett djupt lågtryck vandrat upp över landet och många är vi som har fått känna på höstruskdagar med regn och ökade vindar. Vi meteorologer är dock ganska kräsna vid vad vi kallar för höst. Ibland talar vi om höstligt väder men den meteorologiska definitionen är medeltemperatur på 0 till 10 grader fem dagar i följd och för att göra det mer komplicerat så säger vi att det är den första av dessa fem dagar som hösten ankom.

Kallare nätter på gångHösten var tidig i Lappland, redan i början av augusti och i mitten av september avancerade den en bit österut. Just nu börjar hösttemperaturerna spridas ner över norra delarna av Svealand men den är lite sen. Normalt sett ska hösten nu ha infunnit sig i hela landet med undantag för västkusten och sydkusten. Förra året hade hösten kommit till nästan hela landet den 28 september. Kallare nätter är på gång i hela landet framöver så det är inte helt orimligt att hösten snabbt sprids söderut över Götaland och Svealand under de kommande dagarna. Vill du veta hur det är hos dig kan du surfa in på SMHI’s hemsida och titta på årstidskartor.