Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommaren på kolonilotten

På kolonilotterna mittemot Hässle-bergs villaområde ägnas tiden åt trädgårdsarbete och avkoppling bland blommor, grönsaker och goda grannar.

Annons

Hallsbergs norra koloniförening har funnits sedan 1968 men det var först för tre år sedan som medlemmarna började bygga stugor på kolonilotterna. I dag står det sju små stugor på området som ligger mittemot Hässlebergs villaområde.

En av stugorna är nymålad i en klarblå färg och har vita knutar. Den tillhör Ritva Svensson som spenderar första sommaren på sin kolonilott.

Målat tillsammans

– Stugan fraktades hit för en månad sedan och min dotter och mitt barnbarn och jag har målat den tillsammans, säger Ritva.

Sedan dess har Ritva varit på koloni-lotten så gott som varje dag, utom när det har regnat.

– Jag har så mycket att göra, jag ska gräva och flytta rabatter och göra gräsmattan jämnare. Jag står med spaden hela dagarna, säger hon och skrattar.

I år ska hon plantera blommor i första hand men nästa år blir det även grönsaker i odlingen.

Intill Ritvas stuga ligger det en grå stuga med röd dörr. Där spenderar Lisa Pettersson somrarna sedan tre år tillbaka.

– Jag bor i lägenhet och det är skönt att kunna ta cykeln och åka hit. Här brukar jag sitta och njuta och läsa en bok.

Det finns alltid någonting att pyssla med vid kolonilotten, menar Ritva och Lisa.

– I år har jag gjort i ordning ett trädäck framför stugan, säger Lisa som också har planer på att plantera ett plommonträd.

Frodas och trivs

Else-Marie Göthlin är ordförande i Hallsbergs norra koloniförening och var den första som köpte en stuga till sin kolonilott 2007. Runt stugan frodas och trivs blommor tillsammans med grönsaker och Lisa och Ritva ber att få lite frön av Else-Maries vackra vallmoblommor.

– Jag jagar så många frön som möjligt, säger Lisa och luktar på några luktärter.

Förutom väldoftande blommor finns det en hel del grönsaker och bär att ta reda på.

– Så här års finns det mycket att skörda. Allt från bönor och vinbär till gurkor och tomater. Min man sår och jag skördar, säger Else-Marie.

Annons