Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarens luriga lågtryck

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Lågtrycken under sommaren kan vara nyckfulla och de är lite annorlunda än under andra årstider.

Det handlar egentligen inte om några ovanliga lågtryck utan de bildas precis på samma sätt, dvs genom ett samspel mellan horisontella temperaturkontraster och vertikala vindförändringar högt upp i atmosfären. Men det finns tre faktorer som gör sommarlågtrycken speciella.

Värme ger mer vattenångaFör det första är de relativt små jämfört med lågtryck under andra årstider och anledningen till detta är att de utvecklas fortare under sommaren och hinner då inte få så stor horisontell utbredning. Den andra faktorn är parametern vattenånga. Ju varmare luften är desto mer vattenånga kan den innehålla. Då vattenånga åter förvandlas till vattendroppar så frigörs energi som i sin tur medför en intensifiering av lågtrycket.

Stor påverkan

Den sista och tredje faktorn är att vi under sommaren ofta har varm luft i öster och svalare luft i väster och i denna nord-sydliga frontzon kan lågtryck bildas och röra sig från söder mot norr. Men den stora svårigheten med dessa lågtryck, som oftast medför stora regnmängder, är att bara en mycket lite förskjutning i den nordliga banan kan ge en stor påverkan på vädret. Detta medför att de är svåra att prognostisera och att nederbörden kan hamna mer eller mindre långt västerut eller österut.