Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommargågator och torghandel underlättar för lokala företag

Coronakrisen har påverkat samhället hårt. Örebro kommun behöver hitta sätt både för att minska ensamhet och för företag att bedriva verksamhet, samtidigt som Folkhälsomyndighetens restriktioner följs. Miljöpartiet de gröna vill se sommargågator och utökad torghandel som en del av lösningen.

I dessa kristider har vi alla ett stort ansvar att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner och rekommendationer för att förhindra spridningen av viruset covid-19. Samtidigt skapar den sociala isoleringen en stark känsla av ensamhet hos enskilda individer. Att inte få träffa sina kollegor och umgås med vänner som vanligt är en stor påfrestning för många. Den nya verklighet vi nu befinner oss i innebär också en hård ekonomisk smäll för restaurangbranschen och lokala butiker.

Flera experter har konstaterat att risken för smittspridning minskar drastiskt utomhus. Här ser vi i Miljöpartiet en möjlighet att utforma Örebro city på ett sätt som gör att människor och verksamheter kan vistas utomhus. Gågator skapar fler möjligheter för butiker, caféer och restauranger att flytta ut delar av sin verksamhet så att kunder som är oroliga för smittspridning inomhus ändå kan njuta av en fika eller köpa varor som behövs i hushållet.

Att göra Olaigatan till gågata gör att fler mötesplatser skapas kring slottet och Järntorget.

Fler mötesplatser utomhus, där människor kan hålla behörigt avstånd och samtidigt umgås, är ett sätt att motverka ensamhet. En gågata på Kungsgatan skulle göra det enklare för näringsidkare att ha verksamhet utomhus. På Engelbrektsgatan skulle Länsmuséet kunna flytta ut en del av sin verksamhet för att tillgängliggöra kulturen. Att göra Olaigatan till gågata gör att fler mötesplatser skapas kring slottet och Järntorget. I de fall krögare behöver större ytor för att kunna ha behörigt avstånd mellan borden kan utrymme som annars används till bilar utnyttjas på sommaren.

Det finns många lokala livsmedelsproducenter i länet som är oroliga för sin försörjning nu. Om torghandel underlättas kan de sälja sina varor till örebroare som i sin tur är oroliga för att smittas av covid-19 i butiker inomhus. Vi i Miljöpartiet vill därför se sänkta avgifter och utökade tider för torghandel som en åtgärd för att stötta lokala producenter. En bonus med utökad torghandel är att det även är en vinst för klimatet att vi handlar närodlat.

På så sätt kan Örebro bli en stad som skapar mötesplatser för människor och möjligheter för småföretag.

Det är ingen enkel uppgift att kombinera strikta rekommendationer om social distans med en vilja att motverka ensamhet och ha ett levande näringsliv lokalt. Det gäller att tänka kreativt. Vi tror att en balans kan hittas i att göra utomhusmiljön i city mer attraktiv med sommargågator och utökad torghandel. På så sätt kan Örebro bli en stad som skapar mötesplatser för människor och möjligheter för småföretag.

Katarina Folkeson

Miljöpartiet, kommunalråd

Maria Sääf

Miljöpartiet, gruppledare och ledamot i Programnämnd samhällsbyggnad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel