Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soting skulle sägas upp

Atlas Copco tänkte säga upp Lars-Erik Soting med skälet att han stulit tid från företaget. Då sa han upp sig själv upp i stället.

– Han kände att det inte skulle se bra ut att bli uppsagd och dessutom med en sådan förklaring, så uppfattade jag det. Därför valde han att fatta ett eget beslut att sluta, säger Ulf Ström, för tillfället ordförande i Metallklubben på Atlas Copco.

Det var Atlas Copco som gjorde den utredning som visade att Lars-Erik Soting hade fått lön från företaget samtidigt som han fått ersättning för politiska uppdrag inom Örebro kommun.

– Atlas Copco lade ner ett förvånansvärt stort arbete för att få fram uppgifter om Lars-Eriks arbete. Man gick in på Örebro kommuns hemsida för att kontrollera sammanträdestider och hur länge sammanträdena pågick, säger Ulf Ström.

Var ordförande

Lars-Erik Soting var ordförande i Metallklubben på Atlas Copco. Ulf Ström har varit vice ordförande men har gått in som ordförande fram till årsmötet.

Han beskriver vad som hände:

– När vi summerade vårt arbete 2009 visade det sig att Lars-Erik hade arbetat mer fackligt än vad han hade planerat. Då reagerade företaget, de betalar ju lönen, säger Ulf Ström.

– Eftersom Lars-Erik delvis arbetar politiskt i nämnder inom Örebro kommun, ville Atlas Copco kontrollera att företaget inte betalat lön när han var på kommunen.

Tog reda på tidpunkter

– Atlas Copco gick in på Örebro kommuns hemsida och tog reda på tidpunkter för nämnder som Lars-Erik sitter i, och kontrollerade sedan i protokollen hans närvaro och hur lång tid sammanträdena hade pågått.

– När de jämförde med tid för hans fackliga arbete på Atlas Copco, sammanföll de ibland. Det accepterade inte Atlas Copco.

Varför tror du han gjort så?

– Jag tror att Lars-Erik har slarvat och det har blivit fel. Han säger själv också att det är slarv, svarar Ulf Ström.

– Lars-Erik har varit tillgänglig dygnet runt på sin mobil. Under tiden som han suttit i sammanträden på Örebro kommun har han fått meddelanden från Atlas Cocpo, och gått ut i pauser för att ringa och ordna med något på företaget.

Hur reagerar du på att han sagt upp sig?

– Det känns som en alldeles för tuff konsekvens för det han gjort. Han hamnade, mer eller mindre, i en omöjlig situation där enda valet blev att säga upp sig, svarar Ulf Ström.

Vad tänker du om Atlas Copco ansträngning för att kontrollera tider?

– Det känns mycket märkligt. Jag kan undra varför de gjorde det, svarar Ulf Ström.

NA har bett Kobus Malan, vd för Atlas Copco Rock Drills AB i Örebro, om en kommentar men han vill enbart bekräfta att man kommit överens med Lars-Erik Soting om att han slutar.

På IF Metalls avdelning för Örebro län berättar man att förbundet i fredags gjorde stickprovskontroller av Lars-Erik Sotings ersättningar, men såg inget oriktigt.

– Vi har erbjudit Lars-Erik professionell hjälp, eftersom det här är mycket jobbigt för honom, säger Ulf Karlsson, avdelningsordförande.

Bakgrund

I fredags meddelade Lars-Erik Soting (S), Örebro, att han avgår från alla politiska och fackliga uppdrag.

Skälet var att han hade tagit ut ersättning för politiska uppdrag samtidigt som han fått lön fram arbetsgivaren Atlas Copco.

I söndags stod det klart att Lars-Erik Soting även hade sagt upp sig från Atlas Copco.

Han har arbetat på Atlas Copco i 24 år, enligt Metallklubben på företaget.

Han har i många år varit ordförande i Metallklubben.