Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spara energi och sänk elräkningen

Annons

Det är inte bara industrin som kan spara energi och resurser. Vi konsumenter kan spara betydligt mycket mer energi än vad de flesta tror är möjligt. Vi gör det faktiskt redan idag, utan att nödvändigtvis tänka på det. Anledningen till att detta går ihop är naturligtvis ökad effektivitet och verktyget för att nå fram har varit enkla krav på information.

De flesta av oss är i dag vana vid att se färgglada skyltar med energieffektivitetsmärkning från A till G på kylar, spisar och TV-apparater med mera. Det är inget man tänker särskilt mycket på förrän man är i begrepp att köpa en ny produkt. Om man väljer en bättre nivå sparar man energi och sänker därmed sin elräkning samtidigt som man gör en insats för miljön.

Europeisk energieffektivitetsmärkning har redan ett 20-tal år på nacken och sjunger i dag på sista versen i sin nuvarande utformning. De flesta produkterna ligger långt över kraven för A-klass och de produkter som ligger sämst till har förmodligen ett C. Effektivitet har blivit ett säljargument.

Jag tycker att detta är ett strålande exempel på vad EU kan åstadkomma. Genom att kräva att konsumenter får relevant information, har man drivit på utvecklingen till den grad att lagstiftningen som startade det hela blir helt förlegad. Det är ett mycket gott betyg till dem som startade processen någon gång under 90-talet.

Vi arbetar redan på en ny lagstiftning i Europaparlamentet. Vissa vill behålla samma system, men med ytterligare nivåer på toppen. Jag tycker det känns fel. En produkt som märks med A ska vara i toppklass och inte fyra eller sju nivåer från toppen. Diskussionerna i parlamentet kommer att fortsätta och kommer handla om hur man ska övervaka systemet för att slippa motsvarigheten till Volkswagen-skandaler, hur man ska utforma databaser och vilken information som ska finnas i reklam för dessa produkterJag hoppas att vi lyckas få ett tydligt, stabilt och framtidssäkert system på plats som fortsätter att driva på utvecklingen. Konsumenterna har rätt till bra information och de företag som ligger främst inom energieffektivitet ska också kunna dra fördelar av det.

När vi ger 500 miljoner människor verktyg att göra informerade val innebär det förändring. Effekten ökar dessutom med varje maskin som byts ut. I det här fallet så räknar man med att energieffektivitetsmärkning och ekodesignregler kommer att spara en energimängd under 2020 som i stora drag motsvarar Italiens energiförbrukning. För ett vanligt hushåll handlar det om en besparing på cirka 4 000 kronor per år och samma regler kommer samtidigt att generera ytterligare 55 miljarder euro i intäkter för europeiska företag.

Detta är som alltid bara ett steg på vägen, men vi har redan kommit långt och kan behålla momentet med förhållandevis små ansträngningar. Det ska vi ta vara på, för det kommer att komma energiutmaningar som blir betydligt tuffare. Då kommer varje led-lampa och effektiv maskin bidra till att lätta den bördan och tills dess så får vi i alla fall sänkta elräkningar. För att inte tala om mindre utsläpp.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons