Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spara på friår och bistånd – satsa på välfärd och polis

Regeringen såg det kanske inte komma, men det är här nu. Gängkrig och välfärdskris. Så låt inte 2020 bli ett förlorat år. Staten måste ta sitt ansvar. Vi moderater uppmanar nu regeringen att lägga fram en extra ändringsbudget i riksdagen för att återta kontrollen från de kriminella gängen och för att säkra välfärdens finansiering.

De grundläggande samhällsuppgifterna, rättsväsendet och välfärden, är satta under hård press. Skjutningar, sprängningar, rena avrättningar har blivit vardag i Sverige. Och Polisen har varken tillräcklig personalstyrka eller befogenheter för att återta kontrollen från gängen. Samtidigt sker nu stora besparingar i kommuner och regioner som drabbar elever, äldre och sjuka. Detta till följd av förändrad demografi och misslyckad integration. Det blir allt tydligare att staten misslyckas med att upprätthålla sin del av samhällskontraktet med medborgarna.

Moderaterna föreslår att regeringen lägger fram en extra ändringsbudget som stärker polis, rättsväsende och välfärd med sammanlagt minst fem miljarder kronor.

Satsningarna i regeringens budget för nästa år är inte tillräckliga för att möta denna utveckling. Det går inte att med den situation som nu råder att se skattebetalarna i ögonen och samtidigt satsa mer på friår än på Polisen. Däremot går det att rätta till misstaget. Moderaterna föreslår att regeringen lägger fram en extra ändringsbudget som stärker polis, rättsväsende och välfärd med sammanlagt minst fem miljarder kronor.

Vi vill att satsningen fördelas så att minst 2,5 miljarder kronor tillfaller kommuner och regioner i form av generella statsbidrag. Skattebetalarna i Örebro län ska få den sjukvård, skola och äldreomsorg de har rätt att kräva. Och 2,5 miljarder kronor bör avsätts för att stärka polis och rättsväsende – bland annat behöver domstolarna medel för att inte tvingas säga upp personal. Pengarna bör tas från friår, bistånd, byggsubventioner och ineffektiva klimatåtgärder.

Det här skulle innebära ett tillskott på 22 miljoner kronor till Region Örebro län och sammanlagt 52 miljoner kronor mer i generella statsbidrag till länets kommuner. Trygghetssatsningen motsvarar 90 fler polisanställda i länet.

Moderaterna lovar att trycka på grön knapp om regeringen tar sitt förnuft till fånga och rättar till det största misstaget de begått i budgeten för nästa år.

En ändringsbudget med den här inriktningen skulle ha stora möjligheter att få brett stöd i riksdagen. Och den skulle ge regeringen Löfven en chans att visa den handlingskraft svenska folket med rätta efterlyser. Moderaterna lovar att trycka på grön knapp om regeringen tar sitt förnuft till fånga och rättar till det största misstaget de begått i budgeten för nästa år.

Slutligen. Den här tiden på året är för de allra flesta fylld av ro och glädje tillsammans med nära och kära. Men för många är det också en särskilt tuff tid ekonomiskt. Inte minst för de pensionärer som slitit ett helt yrkesliv men som ändå har svårt att få kronorna att räcka till. Vid årsskiftet sänker regeringen skatten för de pensionärer som har över 17 000 kronor i pension. Den som har en lägre pension blir utan. Den som jobbat ett helt yrkesliv som undersköterska, och byggt svensk välfärd, blir alltså helt utan skattesänkning med januaripartiernas politik. Den genomsnittliga kvinnliga pensionären blir helt utan. Det är djupt orättvist. I Moderaternas budget sänker vi skatten för alla pensionärer – dubbelt så mycket och för dubbelt så många som regeringen. Som moderata riksdagsledamöter för Örebro län är vårt löfte till länets pensionärer är att fortsätta verka för att detta blir verklighet. För oss är det här en fråga om rättvisa.

Elisabeth Svantesson

Moderaterna, ekonomisk politisk

talesperson, riksdagsledamot Örebro län

Lotta Olsson

Moderaterna, riksdagsledamot

Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel