Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sparförslag placerar Regionen Örebro län i bottenskiktet

Hur tänker man i regionen? Att ta ett delat ansvar för en hårt utsatt ekonomi inom hälso-och sjukvård och regionen förstår nog alla, men att som ett desperat sätt att få ekonomin i balans genom att utnyttja de allra svagaste grupperna det vill säga de i behov av hjälpmedel och stöd för att kunna leva ett liv som alla andra, kan inte förstås av någon.

Jag tar mig friheten att tala för ”min” grupp, äldre med behov av hörapparat för att kunna höra vad som sägs och få vara en del i ett socialt sammanhang. Jag vet (HRF:s rapport Hörselskadade i siffror) att i åldersgruppen över 65 år och däröver har nästan varannan en hörselnedsättning som med hörapparater förenklar vardagen och blir en garanti för ett liv i delaktighet.

Från att ha legat i topp vad gäller låga kostnader för hörapparater och avgifter hamnar vår region, om detta förslag går igenom, på jumboplats.

Risken för social isolering och allt som följer av detta och ökad risk för demens ( finns angivet i forskningsrapporter) med höga kostnader för både kommun och region kan bli följden.

Med den månatliga avgiften på 65 kronor (780 kronor/år och 3 900 kronor/5 år, det vill säga den genomsnittliga tiden för hörapparater, skulle vi som brukare få betala kostnaden för landstingets inköp av hörapparaten dubbelt upp. Dessutom tillkommer andra avgifter som inte tidigare funnits.

Jag har i alla år varit stolt över att bo i vår region som tidigare toppat listorna vad gäller hörselvården och dess insatser men i dag skäms jag. Från att ha legat i topp vad gäller låga kostnader för hörapparater och avgifter hamnar vår region, om detta förslag går igenom, på jumboplats.

Tänk till och tänk om.

Birgitta Tell

själv hörselskadad pensionär.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel