Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkade och stampade måsunge till döds – 18-åring döms nu för djurplågeri

18-åringen som sparkade och trampade en fågelunge till döds har nu dömts för djurplågeri.

Annons

Varning för starka bilder i tv-klippet.

Filmen som visar hur den unge mannen sparkar och stampar ihjäl en skadad måsunge i närheten av Virginska skolan i Örebro har väckt avsky i sociala medier.

På filmen hörs örebroaren säga saker som ”Jag ska seriöst kicka den” – allt medan hans kompisar skrattar. Därefter sparkar han till fågeln så hårt att den flyger i en båge över gatan.

När rättegången hölls i Örebro tingsrätt sedan nekade 18-åringen till brott. Han medgav sparken och att han stampat mot fågelns huvud, men hävdade att han bara ville förkorta djurets lidande.

Enligt tingsrättens dom ger filmen stöd åt 18-åringens uppgift om att fågelungen verkligen hade en skadad vinge. Det framgår även att syftet var att avliva fågeln, menar domstolen.

Men att fågeln hade en bruten vinge betyder inte per automatik att den var bortom all räddning, skriver tingsrätten – som också konstaterar att 18-åringen varken brytt sig om att ringa polis eller veterinär. Men oavsett detta – 18-åringens sätt att avliva fågeln var alldeles för brutalt. Måsungen utsattes för lidande och tingsrätten dömer därför mannen för djurplågeri.

Straffet bli 100 dagsböter.

När man tagit på sig uppdraget att avliva fågeln, som NN (Mannens namn) gjort, så ansvarar man dock för hur det sker. Det sätt på vilket han avlivade fågeln måste anses ha inneburit att han otillbörligen utsatt den för lidande. (Utdrag ur domen)