Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Speciella vindfenomen

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Det finns en mängd olika vindfenomen i naturen. Tänkte här ta upp fyra sådana, föhn, tromber, fallvindar samt stoftvirvlar.

Föhn förekommer på läsidan av en bergskedja och är en varm och torr vind. Luften kan bli extremt torr, ibland med en relativ fuktighet på bara 10-20 %. Fenomenet är vanligt på Alpernas sluttningar men även här i de Skandinaviska fjällen förekommer föhn. Ett mer intensivt fenomen är tromber. De bildas ur åskmoln och arbetar sig ner mot mark- eller vattenytan. Tromben kan ibland ses som en molnslang vilket kan ge höga vindhastigheter. Det kan då ge upphov till stor skadegörelse inom ett begränsat stråk. Fallvindar är ett annat fenomen som också är knutet till åskmoln. Det uppstår när kall luft från molnet dras ner med den fallande nederbörden. Vindhastigheten kan då kortvarigt bli nästan lika hög som i en tromb. Ett bra sätt att skilja dessa åt där de tragit fram är att, vid en tromb ligger träden huller om buller i ett stråk, medan vid fallvindar ligger träden mer ordnade, det vill säga i samma riktning. Stoftvirvlar eller landdjävlar som de också kallas bildas då riktigt varm luft nära markytan arbetar sig uppåt. Dessa kan röra sig i lite nyckfulla banor och riva upp grus och annat löst material. Över vatten kallas de även för vattendjävlar.