Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittade farten – nu jagar han fjärde VM-guldet

Till slut fick han fart i Indianerna. Nu sätter Joonas Kylmäkorpi fokus på att ta sitt fjärde raka VM-guld. ”Sett till statistiken behöver jag inte ens ställa upp”, säger han.

Annons
Joonas Kylmäkorpi.

Efter tre tunga tävlingar, nio sista- och näst sista-platser på elva heat, hittade Joonas Kylmäkorpi fart med nygamla motorer på den blöta banan i Målilla och hade stor del i segern mot Dackarna.

I rättan tid. För nästa lördag drar långbane-VM igång – något av årets höjdpunkt för Indianernas naturaliserade finländare.

Tre år i rad har han tagit guld i den ovanliga disciplinen. Nu går han för fjärde raka.

– Klart jag hoppas försvara guldet. Men det är en ny säsong och flera av killarna har lagt ned mer tid och pengar på att försöka slå mig den här gången. Tror det blir tuffaste säsongen hittills, säger Kylmäkorpi.

– Det är några nya riktigt duktiga förare med också. Tjecken Ales Dryml som vann speedway-EM i fjol. Australiensaren Cameron Woodward är bra. Tysken Richard Speiser som var skadad hela förra året är tillbaka. Och tysken Martin Smolinski har sett het ut, inte tappat många poäng i engelska ligan.

Årets VM-serie körs över sex deltävlingar i lika många länder med premiär på Forssa travbana nästa lördag, den 8 juni, och final i franska Morizes den 14 september.

– Än har jag inte hunnit testa något på långbana, men jag åker till Finland efter matchen mot Piraterna på tisdag för att träna i några dagar och testa lite grejer.

2010 tog Kylmäkorpi sitt första VM-guld efter att ha tagit hem tre av sex deltävlingar. Det var också där han hittade självförtroendet till sin supersäsong i Indianerna 2011, då han också följde upp med nytt VM-guld efter att ha vunnit två av sex deltävlingar. Och trots att det gick lite motigare i Kumlalaget 2012 följde han upp med ett tredje guld 2012 efter att ha vunnit fyra av sex deltävlingar. Totalt nio vinster på 18 försök, alltså.

– Skulle man gå på statistik skulle jag inte ens behöva ställa upp, men så enkelt är det inte. Det kommer bli tufft att ta fjärde raka, säger Kylmäkorpi.

Läs mycket mer om Indianerna i allmänhet och Joonas Kylmäkorpi i synnerhet i onsdagens NA, papperstidningen, som du kan köpa som e-tidning här nedan!

Mer läsning

Annons