Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indianernas guldmakare död

En av Indianernas största profiler, Sixten Karlberg, har avlidit 72 år gammal.

Annons
Sixten Karlberg.

Sixten Karlberg var ordförande i Indianerna när klubben tog sina två hittills enda SM-guld 1990 och -91. Totalt var Sixten ordförande i klubben i fyra omgångar.

– Sixten hade bra kontakter i och med att han var bästa kompis med ”Varg-Olle” Nygren. Sixten var bland annat inblandad i värvningen av engelsmannen Simon Wigg 1990, säger Per-Åke Gerhardsson som var lagledare under båda guldsäsongerna.

Sixten Karlberg var med vid omstarten av Indianerna 1961 då han även började tävlingsåka. Sixten vigde större delen av sitt liv åt speedwaysporten och fick även  Svenska Motorcykelförbundets förtjänstmedalj i guld. Som aktiv förare i Indianerna gjorde Sixten 16 säsonger, varav sex i högsta serien där han ofta körde som parkompis med lagets stora stjärna Bernt Persson på 1970-talet.

En bra kompis

Sixten körde totalt 72 matcher i indian-västen och tog 318 poäng. Ett år var han lagledare, 1983. Han avslutade den aktiva karriären 1977 med en säsong i Örebroklubben Vikingarna där han blev bäste poängplockare.

Per-Åke Gerhardsson minns framför allt Sixten Karlberg som en bra kompis.

– Vi var parhästar och tillsammans nästan jämt. Vi bodde i Marieberg och båda hade travhästar. Sixten var glad och trevlig, jag har inte sett någon dålig sida hos honom.

– Han började tävla lite före mig men han hade inte grejer som gick så värst. Då fick han låna mina, säger Per-Åke Gerhardsson.

Begravningen hålls i Kumla kyrka den 8 maj.

Mer läsning

Annons