Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag tar hjälp av psykolog"

Indianernas speedway-profil Simon Gustafsson laddar för en ny säsong i elitserien. NA passade därför på att ta pulsen på klubbens hemvävda stjärna inför tisdagens premiärmatch borta mot Lejonen.

Annons
Simon Gustafsson.

Du tävlar för klubbar i Sverige, Polen och England. Beskriv skillnaden mellan ligorna?– I England är det inte så resultatinriktat utan det viktigaste är att man trivs och utvecklas som förare. Vi har en otrolig gemenskap och sammanhållning där så det är riktigt kul. Sverige och Polen är det mer resultaten som räknas, framför allt i Polen där det är stora krav och ett riktigt häftigt tryck på matcherna.

Var är det roligast att köra?

– Svårt och säga, men ska jag välja någon liga säger jag England.

Det blir mycket resande för dig. Ungefär hur många resdagar har du per år?

– Det blir väldigt många, säg närmare 200.

Vad gör du helst när du inte tävlar och tränar?

– Umgås med familjen när jag är hemma i Sverige och bara ta det lugnt. När jag är i England brukar det bli en hel del golf med polarna.

Du börjar få lite stjärnstatus inom speedway. Lever du ett glamoröst liv?

– Ibland gör jag väl det. Det finns inget bättre jobb än det här. Sen är det klart att det blir mycket resor, och när det har varit en riktig skittävling undrar jag ibland vad jag håller på med och om det är värt att utsätta sig för alla skaderisker som finns. Fast sådana tankar går rätt fort över. Jag trivs ypperligt och skulle absolut inte vilja byta detta mot ett vanligt 9 till 5-jobb.

Du hade en del otur i fjol och åkte på många skador. Hur hanterar du sånt mentalt?

– Jag har tagit hjälp av en idrottspsykolog som hjälper mig med att fokusera enbart på det jag ska göra ute på banan. Som du säger så hade jag väldig otur förra året och precis när jag hade kommit tillbaka från en skada så kom nästa.

Du är aldrig rädd när du står på startlinjen?

– Nej, det får man aldrig vara. Fast om man har dåligt självförtroende så ligger det mycket undermedveten rädsla i bakgrunden. Har du dåligt självförtroende vågar du inte gå in i dem där tuffa duellerna. Du blir försiktig och vågar inte köra på fullt ut.

Pappa ”Henka” kör för Valsarna i år. Hur känns det att få möta farsan ytterligare en säsong i elitserien?– Det känns inget speciellt när vi väl är ute på banan. Det är mer efteråt när jag antingen är glad eller förbannad beroende på om farsan vunnit eller förlorat mot mig.

Vad betyder Indianerna som klubb för dig?

– Självklart väldigt mycket. Det är fruktansvärt kul att tävla för Indianerna. Det är klubben i mitt hjärta och jag känner att jag är en del av föreningen. Man tävlar för klubbmärket liksom.

Vad tror du om era chanser i elitserien den här säsongen?

– Jag kör alltid för att vinna och det gör alla andra också. Att nå slutspelet är vårt första mål, sedan får vi se hur det går. Dackarna är ett lag som ser ut att ha en riktigt bra trupp. Annars har jag knappt någon koll på övriga lag.

Simon Gustafsson

Ålder: 19, fyller 20 den 26:e maj.

Yrke: Speedwayförare.

Klubbar: Indianerna (Sverige), Eastbourne (England) och Gorzow (Polen).

Främsta meriter: RM-guld som knatteförare, tvåa i junior-SM, VM-brons med U21-landslaget.

Aktuell: Kör på tisdag elitseriepremiär i Gislaved när Indianerna gästar Lejonen.

Mer läsning

Annons