Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oavgjort i tidiga toppmötet

Indianerna ledde med tolv poäng. Men Piraterna kom ikapp och en mycket rafflande toppmatch slutade oavgjort.

Annons

Det var både topp- och rivalmöte när Indianerna och Piraterna från Motala drabbade samman på tisdagskvällen. Båda lagen hade bara förlorat en match var inför, och publiken skulle bjudas på högklassig och rafflande speedway.

Antonio Lindbäck, som har haft en blytung inledning på säsongen, fick en kanonstart och vann det första heatet. Indianerna dominerade inledningsvis, och i tredje heatet körde Piotr Protasiewicz och Damian Balinski hem en femetta till 12–6-ledning. Och efter sex heat var ledningen uppe i 24–12. Men därifrån handlade det mesta om Piraterna.

Gästerna vann tre raka heat och krympte Indianernas ledning till fyra. Indianerna svarade förvisso med en femetta i heat tio, men sedan närmade sig Piraterna sakta men säkert igen. Och med hjälp av en femetta i heat 14 så hade Piraterna, närmast sensationellt, chansen att vinna matchen i nomineringsheatet. Greg Hancock och Chris Holder såg ut att fullborda vändningen – men "Pepe" Protasiewicz räddade andraplatsen och det blev därmed 45–45. Antonio Lindbäck fick chansen i nomineringen, men blev klart sist.

Försnacket handlade annars mycket om Indianerns Emil Sajfutdinov och Niels-Kristian Iversen som blev etta respektive tvåa i GP i Cardiff i lördags. Sajfutdinov har dock haft det svårt att imponera i sitt nya lag. Inte heller på tisdagen gick det något vidare för den unge ryssen som leder GP-serien. Fyra poäng blev facit.

Iversen, däremot, har varit urstart sedan förra året. Men den här tisdagskvällen hade även han det tungt och körde bara in sex poäng.

Bäst i Indianerna var Protasiewicz som körde in tolv pinnar. Det gjorde även Joonas Kylmäkorpi, som även han haft en tung start. Men på tisdagen visade han upp en åkning som påminde om den från 2011.

Indianernas poäng: Protasiewicz 12, Kylmäkorpi 12, Lindbäck 7, Iversen 6, Sajfutdinov 4, Balinski 3, Thörnblom 1.

NA:s fotograf Oskar Omne var på plats och levererade direktbilder från matchen. Se dem här ovanför.

Läs mycket mer i onsdagens NA, papperstidningen, som även kommer kunna köpas som e-tidning här nedan.

NA hade speedway-oraklet Henrik Brändh och Johan Arvidsson på plats på Sannahed i kväll. Tillsammans med Fredrik Scherman i NA-borgen, som följde matchen via tv-sändningen, rapporterade de heat för heat här nedan.

Heat 15: 2-4.Hancock 3

Protasiewicz 2

Holder 1

Lindbäck 0

Kommentar: Hancock och Holder tar starten och det är 5-1-läge och därmed segervittring för Piraterna i början. Men "Pepe" kommer ikapp och tar andraplatsen. Lindbäck däremot har ingen chans att nå Holder, och det blir oavgjort i en otroligt rafflande match som höll hög kvalitet.

Slutresultat: 45-45.

Inför heat 15: Rejält spännande. Vem trodde att Piraterna skulle ha chans att vinna matchen när Indianerna ledde med 24-12 efter sex heat?

Inför heat 15: "Dalle" nominerar "Pepe" och Lindbäck. Ställs mot Holder och Hancock.  

Heat 14: 1-5.Hancock 3

Holder 2

Sajfutdinov 1

Iversen 0

Kommentar: 5-1-läge direkt för piraterna när Holder tar starten och får med sig Hancock som får sådan fart med sig att han går upp i tät. Och Piratduon håller undan. Sajfutdinov kommer inte närmare. Och Iversen - han är iskall denna kväll. Nu har vi bara två poängs skillnad inför nomineringsheatet.

Aktuell ställning: 43-41.

Heat 13: 3-3.

Hancock 3

Protasiewicz 2

Lindbäck 1

Sundström 0

Kommentar: Hancock tar starten, men det är bra kamp mellan honom och både Pepe och Lindbäck. Hancock dock starkast ända in i mål. 

Aktuell ställning: 42-36.

Heat 12: 2-4.Holder 3

Iversen 2

Davidsson 1

Balinski 0

Kommentar: Bra start av Holder som drar ifrån före Balinski. Iversen tar upp jakten på andra varvet och får känning på sista varvet. Var riktigt nära ett tag. Men Holder höll undan. Balinski har tredjeplatsen länge, men Davidsson tar sig förbi i slutet. Sex poängs försprån för Indianerna.

Aktuell ställning: 39-33.

Inför heat 12: Holder kör riders för Pawlicki.

Heat 11: 3-3.Kylmäkorpi 3

Rosén 2

Engman 1

Thörnblom 0

Kommentar: Kylmäkorpi får kanonstart och har sedan en autostrada mot heatsegern, hans fjärde i kväll. Mosar på ute i materialet. Piratduon har ingen chans och håller undan för Thörnblom och det blir 3-3 i reservheatet igen.

Aktuell ställning: 37-29.

Inför heat 11: Strax dags för reservheat. Kylmäkorpi och Thörnblom för Indianerna, Rosén och Engman för Piraterna. Blev 3-3 senast.

Inför heat 11: "Dalle": "Jag blev lite orolig när Piraterna kom tillbaka. Skönt att Kylmäkorpi och Emil kunde ta en femetta. Holder är snabb där ute."

20.18: Paus här i vår match. Ställningen i de andra: Ikaros Smederna-Hammarby 20-24, Elit Vetlanda-Västervik 23-19, Dackarna-Vargarna 21-21.

Heat 10: 5-1.

Kylmäkorpi 3

Sajfutdinov 2

Holder 1

Rosén 0

Kommentar: Kylmäkorpi tar starten och får med sig Sajfutdinov. Men det är hård kamp ända in i mål, Holder gav aldrig upp och utmanade Sajfutdinov. Indianerna svarar och skapar sig andrum efter tre raka heatförluster.

Aktuell ställning: 34-26.

Inför heat 10: Sajfutdinov och Iversen, etta och tvåa i Cardiff i lördags, har bara plockat ihop två respektive tre poäng så här långt. Så klart allt annat än godkänt. /Scherman

Heat 9: 2-4.Hancock 3

Iversen 2

Davidsson 1

Kylmäkorpi 0

Kommentar: Tredje raka heatsegern. Och nu närmar sig Piraterna, med vind i seglen och Jolly Roger hissad. Hancock är snabbast från start och håller stabilt undan till seger. Davidsson tar tredjeplatsen framför Kylmäkorpi.

Aktuell ställning: 29-25.

Heat 8: 2-4Holder 3

Protasiewicz 2

Sundström 1

Balinski 0

Kommentar: Heta Sundström in i stället för Engman. Stenhårt i första sväng där Holder hittar rätt linje och förvaltar det prefekt resten av heatet. Första heatsegern för honom.

Aktuell ställning: 27-21.

19.59: Regnet har upphört men hotfulla moln tornar upp sig från Kilsbergenhållet...

Heat 7: 1-5.Sundström 3

Davidsson 2

Sajfutdinov 1

Lindbäck 0

Kommentar: Gästerna slår tillbaka när de behöver det. Sundström och Davidsson snabbt fram direkt. Sajfutdinov lyckas inte ta sig fram och Lindbäck blir nollad efter en bra stark.

Aktuell ställning: 25-17.

Inför heat 7: Piraterna kör Rosén på riders för Pawlicki, men toppar med Davidsson i stället för Rosén. 

Heat 6: 4-2.Protasiewicz 3

Hancock 2

Balinski 1

Davidsson 0

Kommentar:

Aktuell ställning: Magisk duell mellan Hancock och "Pepe". Hancock tar starten, men Pepe och Balinski går förbi. Hancock går förbi i ytterspår och för en stund ligger de tre i bredd och det ser rejält tajt ut. Men sedan kommer Pepe tillbaka och gör en otroligt läcker omkörning när han får farten med sig ut ur en kurva. Det blir en svettig kamp mellan Pepe och Hancock in i det sista, men Pepe visar att han är i en bra form nu och tar heatet.

Aktuell ställning: 24-12.

Heat 5: 4-2.Lindbäck 3

Sundström 2

Thörnblom 1

Rosén 0

Kommentar: Lindbäck kör som om vore han i trans. Sundström tar starten, men sedan går Lindbäck ut på ytterbanan och går förbi och är sedan helt överlägsen. Går i mål på bakhjulet i sin andra raka heatseger. Bakom håller Thörnblom undan för Rosén och tar poäng.

Aktuell ställning: 20-10.

Heat 4: 4-2.Kylmäkorpi 3

Holder 2

Iversen 1

Engman 0

Kommentar: Holder får bra start, men Kylmäkorpi har hittat bra spår ute i materialet - och är sedan helt överlägsen framför stjärnförarna Holder och Iversen. Det är ren och skär utklassning och Kylmäkorpi har fått en riktigt, riktigt bra start på den här matchen. Två raka heatsegrar. 

Aktuell ställning: 16-8.

Inför heat 4: Nu börjar det regna och folk drar på sig jackor och tar fram paraplyerna. Samtidigt som solen lyser. Märkligt väder minst sagt. /Brändh

Heat 3: 5-1.Protasiewicz 3

Balinski 2

Davidsson 1

Sundström 0

Kommentar: Balinski flyger fram i starten men sedan tar det nästan stopp. I stället smiter "Pepe" fram i täten och håller utan problem undan till heatseger. Balinski kommer tillbaka och tar rygg fram till Indianernas första femetta i kväll.

Aktuell ställning: 12-6.

Inför heat 3: Regnet faller över Sannahed.

Inför heat 3: Riders replacement för Pawlicki, som bekant. Davidsson tar hans plats i tredje heatet.

Heat 2: 3-3.Kylmäkorpi 3

Engman 2

Rosén 1

Thörnblom 0

Kommentar: Engman tar starten, Kylmäkorpi hänger på och går sedan ut i banan och tar sig snabbt ifatt och förbi. Är till slut överlägset först i mål. Thörnblom lyckas inte slå ut Rosén och blir sist. 

Aktuell ställning: 7-5.

Inför heat 2: Dags för första reservheatet.

Lindbäck efter första heatet: "Absolut var det en skön start. Men det är många heat kvar. Jag tyckte jag hittade ganska bra driv på banan. Det kommer bli tajt."

Heat 1: 4-2.Lindbäck 3

Hancock 2

Sajfutdinov 1

Davidsson 0

Kommentar: Vilket första heat! Lindbäck får en kanonstart och leder största delen av heatet, men utmanas rejält av Hancock. Lindbäck dock starkast, Sajfutdinov nära att utmana Hancock, men Indianerna får nöja sig med 4-2.

Aktuell ställning: 4-2.

19.14: Dags för första heatet. Jonas Davidsson, Emil Sajfutdinov, Greg Hancock och Antonio Lindbäck.

19.12: Piraternas lagledare Stefan Andersson: "En match har vi fått ställa upp med det lag jag vill (...) Tuff uppgift i kväll."

19.11: Indianernas lagledare "Dalle" Andersson Bäckström om känslan inför matchen: "Det känns bra, bra väder. Många i bra form, det gäller att vi får fart på Antonio också. Vi har pratat med honom och står bakom honom."

19.09: En ny maskot knallar runt arenan. Den stora frågan just nu är om det är en geting eller en humla. Nu ser vi att han har en gadd så det torde vara en geting. Trots att gamla anrika speedwayklubben Getingarna, för övrigt Dalle Andersson Bäckströms moderklubb, är nedlagd sedan länge. /Brändh

19.07: Det är alltså ett tidigt toppmöte mellan två lag som hittills bara förlorat en match i serien. Indianernas förlust kom borta mot Västervik i premiären medan Piraternas torsk kom i Målilla mot Dackarna i andra omgången. Det kan mycket väl vara höstens SM-finallag som möts i kväll. Skulle faktiskt tro det. /Brändh

19.05: Antonio Lindbäck har haft en riktigt tung start på säsongen. I GP i Cardiff senast tog han bara två poäng på fem heat. Så här säger han till C More inför kvällens drabbning: "Formen har varit väldigt mycket upp och ner, mest ner. Vi jobbar på. Kör med mental tränare och nya motorer. Det kanske är det som har varit misstaget, att jag har testat för mycket. Men det är smällar man får ta, jag ska kämpa mig tillbaka."

19.00: Raceoff 19.14. Detta beror på att matchen tv-sänds. /Scherman

18.54: ...och plöstligt kommer det lite regnstänk. Snacka om ombytligt väder.

18.53: Nu lyser solen över arenan och folk börjar strömma till. Men fortfarande finns det ganska gott om plats runt ovalen. Piraterna har en liten klack här, inte alls som i SM-finalen 2011 när bengaler brann, men i alla fall. Piraterna kan få problem nu när Przemyslaw Pawlicki inte kommer till start. Det blir tufft att fylla hans lucka i fyra heat, inte minst när Piraterna inte får använda varken Holder eller Hancock som har ett högre ingångssnitt än Pawlicki. /Brändh

18.41: Vår fotograf Oskar Omne kommer att plåta kontinuerligt under matchen. Bilderna ser du som vanligt här ovanför artikeln. /Scherman

18.30: Hej och välkommen till kvällens direktrapportering från Ica Maxi arena i Sannahed. En halvtimme kvar till start och publiken börjar komma till arenan. Lite disigt och en kollega här på pressläktaren hävdar att han nyss kände några regnstänk. Men ibland byter solen igenom. Ser inte ut att vara någon uppenbar fara. Förhoppningsvis kan vi komma igång vid utsatt tid den här kvällen. /Brändh

Indianerna: 1. Emil Sajfutdinov, 2. Antonio Lindbäck, 3. Piotr Protasiewicz, 4. Damian Balinski, 5. Niels-Kristian Iversen, 6. Joonas Kylmäkorpi, 7. Mathias Thörnblom.

Piraterna:

1. Greg Hancock, 2. Jonas Davidsson, 3. Przemyslaw Pawlicki (R/R), 4. Linus Sundström, 5. Chris Holder, 6. Anton Rosén, 7. Fredrik Engman.

Mer läsning

Annons