Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sullivan kraschade när Indianerna föll

Indianernas gulddrömmar fick sig en törn i Motala.
Ryan Sullivan kraschade våldsamt i det fjärde heatet och Piraterna vann den första finalen med 51-39.

Annons

Ryan Sullivan kraschade våldsamt i det fjärde heatet och fick föras till sjukhus med en rad olika skador. NA fick tag på Ryan Sullivan strax innan midnatt på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Ja, hur tror du att jag mår? Jag har brutit flera revben, punkterat lungan och har skador på nyckelbenet. Jag orkar inte prata mer med er nu, säger Sullivan som nu kommer att missa morgondagens final.

Efter kraschen gick luften ur Indianerna som efter det fick jobba i uppförsbacke. 

Antonio Lindbäck inledde iskallt men körde upp sig rejält. I nomineringen särkade han dessutom Indianernas första femetta och därmed är det spänning inför morgondagens retur. 

12 poäng leder Piraterna med och med tanke på hur starka Indianerna är hemma så kan det mycket väl bli en rysare när finalreturen körs under onsdagen.  

NA:s reportrar Johan Arvidsson och Henrik Brändh bevakade matchen på plats  tillsammans med fotografen Jonas Eriksson. Här kan du se livebilder från finalen och läsa matchrapporten från mötet i Motala. 

Heat 15: 1-5

Iversen 3

Lindbäck 2

Hancock 1

J. Davidsson 0

Slutställning: 51-39

Kommentar: Mycket viktigt för Indianerna. Mentalt stark av Iversen och Lindbäck. Nu lever matchen inför morgondagens retur. Det blir svårt men inte omöjligt för Indianerna att vända.

Dalle skickar ut Iversen och Lindbäck till nomineringsheatet. Jonas Davidsson och Greg Hancock ska köra för Piraterna.

Heat 14: 5-1

Pr Pawlicki 3

Hancock 2

Iversen 1

Kylmäkorpi 0

Ställning: 50-34

Kommentar: Aj, aj, aj. En ny käfsmäll för Indianerna som nu får mycket svårt att vända på den här steken hemma i Sannahed imorgon. Hemmaförarna tar starten och har inga problem att hålla hela vägen in i mål.

Heat 13: 3-3

J. Davidsson 3

Iversen 2

Lindbäck 1

Sundström 0

Ställning: 45-33 

Kommentar: Davidsson går inte att stoppa i kväll. Iversen och Lindbäck säkrar ändå oavgjort i heatet. Bra kämpat av Lindbäck som till slut tar sig förbi Sundström.

Heat 12: 3-3

Kylmökorpi 3

Pi Pawlicki 2

Pr Pawlicki 1

Protasiewicz 0

Ställning: 42-30

Kommentar: Bra start från Kylmäkorpi som visade karaktär när han bara skulle vinna starten. Protasiewics helt ur slag. Tung kväll för Indianernas lagkapten.

Ruffig start och röd flagga i heat 12. Synd för Indianerna som för en gångs skull kom i väg snabbast och hade en femetta på gång. Omstart.

Heat 11: 5-1

D Davidsson 3

M Janowski 2

B Pedersen 1

S Gustafsson 0.

Ställning: 39-27.

Kommentar: Indianerna förlorar det andra reservheatet med 5-1. Känns lite förödande. Bjarne och Simon fick en dålig start men Bjarne jobbade sig i kapp och var förbi Janowski som dock kom tillbaka i kurvorna. Simon ser väldigt blek ut. Nu måste Indianerna öka sista fyra heaten för att tinte tappa bort guldchansen.

Heat 10: 2-4

A Lindbäck 3

G Hancock 2

B Pedersen 1

M Janowski 0

Ställning: 34-26 (paus).

Kommentar: Antonio håller Indianerna kvar i den här finalen genom att vinna sitt andra raka heat och detta i ett krisläge för laget. Han fick en kanonstart och Bjarne hakade på men fick se sig omåkt av Hancock i andra kurvan. Nu blir det en kvarts paus.

Heat 9: 3-3

Lindbäck 3

Janowski 2

Pr Pawlicki 1

Kylmäkorpi 0

Ställning: 32-22

Kommentar: Grymt bra kört av Antonio Lindbäck som fick en kass start men sedan jobbade upp farten och tog sig skoningslöst förbi Janowski. Viktigt som 17 för Indianerna och för Lindbäck som äntligen vaknade till i finalen.

Heat 8: 4-2

J Davidsson 3

B Pedersen 2

Piotr Pawlicki 1

S Gustafsson 0.

Ställning: 29-19.

Kommentar: Indianerna är ordentligt i gungning nu. Bjarne Pedersen fick åter ersätta Sullivan och kämpade tappert. Körde om Davidsson, som satt lite och sov, efter ett varv. Men Davidsson byggde upp fart och svischade förbi dansken ett varv från mål. Pedersen fick sedan kämpa för att hålla Pawlicki bakom sig.

Heat 7: 5-1

Sundström 3

Hancock 2

Protasiewicz 1

Iversen 0

Ställning: 25-17

Kommentar: Kommer raset nu? Andra raka femettan för hemmalaget. Sundström och Hancock täckte till helt efter en bra start. Pepe aldrig nära att hota. Plötsligt ser det väldigt tufft ut för Indianerna som får klara sig utan Ryan Sullivan, som krashade illa och är på väg till sjukhuset.

Heat 6: 5-1

J Davidsson 3

Piotr Pawlicki 2

J Kylmäkorpi 1

A Lindbäck 0.

Ställning: 20-16

Kommentar: Kvällens första femetta och hemmapubliken vädfrar sina strupar. Indian-förarna fick en knölig start där Lindbäck hamnade helt i kläm bakom Kylmäkorpi. Han tvingades slå av och var sedan chanslös. Andra raka nollan för Lindbäck, ingen bra start.

Heat 5: 2-4

Iversen 3

Sundström 2

Pedersen 1

Daniel Davidsson 0

Ställning: 15-15

Kommentar: Riktigt sevärt heat där Linus Sundström till slut rev upp Indianernas femetta. Detta genom på gränsen till brysk körning när han tog sig förbi Bjarne Pedersen. Som såg irriterade ut efter heatet.

Har sprungit upp och ner i presstornet för att få få det senaste om Ryan Sullivan. Riktigt kyligt nu i luften. Klar höstkänsla. Många på läktaren har dunjackor, mössor och vantar.

Enligt Dalle Andersson lade Lindbäck av i ledning i första heatet sedan han sett rödljus komma från publiken. Trodde att heatet var avblåst. En smärre skandal i såna fall.

Heat 4: 3-3.

Janowski 3

B Pedersen 2

S Gustafsson 1

Przemyslaw Pawlicki 0 (utesluten)

Ställning: 13-11.

Kommentar: Bjarne Pedersen fick rycka in som ersättare för skadade Sullivan. Danksen fick en hygglig start från innerbanan men Janowski var lite vassare och den ende piraten i omstarten vinner heatet på kvällens snabbste tid, 58,4.

Ryan Sullivan med stödkrage i ambulansen just nu. "Läget är ganska stabilt", säger en av amulanssjukvårdarna till NA.

Dalle säger så här om kraschen till Canal plus:

- Det var en läskig smäll och han har ont i revbenen. Han kommer inte köra mer i kväll. 

Ambulansen åker nu. Tungt avbräck för Indianerna som nu får använda sig av reserverna för att täcka upp för Sullivan. Det är Pedersen och Gustafsson. Blå förare, Pawlicki, utesluts i det fjärde heatet. Strax omstart.

Kaotiskt just nu på ovalen. Massa folk som står runt Sullivan som lyfts in i ambulansen. Oklart hur skadad australiern är. Han gick väldigt hårt ner i banan.

Ryan Sullivan har haft en turbulent säsong i Indianerna. Förutom ett internbråk blev han magförgiftad och missade början på säsongen. Bland annat låg han då på sjukhus i Stockholm med dropp i tre dagar.

Heat 4: Kvällens första krasch när Przemyslaw Pawlicki kör på Sullivans bakhjul. Sullivan låg trea, Pawlicki sist. Pawlicki var helt ur rytm, hade svårt att kontrollera sin maskin. Båda förarna gick hårt i backen. Förarna plåstras om av sjukvårdare.

Heat 3: 3-3

Jonas Davidsson 3

Iversen 2

Protasiewicz 1

Piotr Pawlicki 0

Ställning:10-8.

Kommentar: Davidsson fick en bra start och pressades in i mål av Iversen. "Pepe" hade problem med inställningarna. Regnet har börjar falla nu i Motala. Återstår att se om duggregnet ökar i styrka och försvårar något.

Heat 2: 4-2

D Davidsson 3

S Gustafsson 2

M Janowski 1

B Pedersen 0 (T/T)

Kommentar:

Ställning: 7-5. Lite av mardrömsstart för Indianerna med stopp för Lindbäck och touch the tape för Pedersen. Simon reparerar skadan ganska bra som ensam indian. Trycker till Janowski i första sväng och efter det är polacken chanslös. Davidsson tog trean komfortabelt.

Heat 2: Bjarne Pedersen genom tejpen i starten och blir utesluten. Eftersom det är reservheatet har Indianerna ingen reserv att plocka in. Får köra med en förare.

Heat 1: 3-3

Kylmäkorpi 3

Hancock 2

Sundström 1

Lindbäck 0

Ställning: 3-3.

Kommentar: Starkt gjort av Kylmäkorpi som lyckades hålla jagande Hancock bakom sig hela tiden. Lindbäck snabb i starten men såg sedan ut att få problem med motorn. Tappade form och åkte i mål sist. Oroväckande. Speakern skriker för övrigt till publiken att sluta blända förarna med röda lampor ...

Time! Sundström ändrar inställningar efter att ha kastat sig ut i första sväng. Nu åker vi gott folk!

19.10: Då är det bara två minuter kvar! Nu håller vi tummarna att tekniken hänger kvar hela matchen så vi kan klara av rapporten. Första heatet luktar 3-3 direkt.

19.04: Vi laddar för första heatet nu där Piraterna matchar Hancock och Sundström mot Lindbäck och Kylmäkorpi.

19.00: Matchen startar 19.12. Bilarna rullar fortsatt runt på arenan. Andra finalen körs alltså i morgon onsdag i Kumla. Viktigt som 17 att Indianerna har ett bra resultat med sig härifrån. Annars kan det bli tufft trots fördelen att avsluta hemma.

18.57: Lagen presenteras i raggarbilar som åker runt inne på arenan. Bengalhav på ena läktarsektionen. Svenska fotbollförbundet hade inte fattat någonting ...

18.55: Fem minuter kvar. Viktigt att Indianerna är med i början nu när Piraternas stora chanser ligger i en chockstart. Banan ser väldigt slät ut uppifrån. Mindre grepp än vanligt.

18.47: Plötsligt händer det! Ström i Motala. Datorn lever, alla är glada! Hade förberett mig på att messa in en krönika efter matchen. Men nu lever hoppet. ett tag till i alla fall. Kvällshimlen är mörk och elljusen är gula. Känns som om klockan är tre på natten. Öka takten sista kvarten!

18.40: Kvällsmörkret kom tidigt, riktigt mörka moln på himlen, men regnet har upphört. Förarna varmkör motorerna, funktionärerna kritar, och det är tjockt med folk på läktarna. Hela andra kurvan är full med indian-supportrar. Enligt obekräftade uppgifter har sju bussar åkt från Kumla.

Om det är panik på pressläktaren bland alla reportrar som saknar ström så är paniken nog värst bland radioreportrarna. Känns pinsamt dåligt med tanke på att strömmen gick direkt efter sista heatet även i sista semifinalen. 2011, eller?

18.15. Teknikstrul på arenan. Strömmen har gått och det jobbas febrilt med att få elektricitet. Finns ingen ström att koppla upp nätverksanslutning. Kumlanytt, som är på plats, ser aningen skärrade ut. Deras radiosändning är minst sagt i fara. Indian-förarna har precis gått runt banan. Kylmäkorpi spexade lite med Lindbäck framme vid startgrinden. Såg skönt avslappnade ut.

VM-domaren Krister Gardell från Kumla är på plats. Han får av förklarliga skäl inte döma matchen. På frågan vilket lag han tror blir mästare svarar Gardell:

- Om Piraterna vinner med åtta-tio poäng i kväll så tror jag att det går vägen för dom, sade Gardell.

Precis i detta nu börjar det regna...ajaj.

17.45:

Där är vi på plats på Biltema arena i Motala. Redan nu ganska mycket folk, och fler blir det. Det blåser ordentligt, kan bli en riktigt stormig final på alla sätt. Mulet över Motala men just nu kikar faktiskt solen fram. Några enstaka regnstänk men ingen uppenbar fara för inställt. Kikade in i världsmästaren Greg Hancock buss på vägen till depå. Greg såg avspänd ut med en kaffe och tidning.

Mer läsning

Annons