Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spinner garn från egna angorakaninerna

Varför köpa dyr angoraull, när man kan ha egna angorakaniner? Efter att ha vuxit upp på bondgård blev Johanna Fahlström åter kaninägare för fyra år sedan.

Annons

Hon får ofta kommentarer kring att hon som vuxen skaffade sig kaniner- men det faktum att det är angorakaniner där Johanna använder deras ull gör ändå att hon har något att skylla på.

- Mitt stora intresse är egentligen att spinna. Det är så avkopplande, meditativt, och då angoraull är mycket dyr tänkte jag att det blev billigare att ha kaniner istället!

Men även kaninerna som sådana fyller väl sin funktion som avkoppling. Deras lilla ladugård, där ena väggen helt upptas av burarna, är mycket rofylld. Här blir Johanna ofta sittandes länge, för att antingen bara se på kaninernas bestyr i sina burar, eller för att kela med dem.

Som mest har Johanna haft tolv angorakaniner. Just nu har hon fem, med planer på minst en kull ungar till våren. Alla har olika färg, från viltbrun och bourgogne till gråmelerad. Och alla har sin egen personlighet:

- Pisse-Nisse är en personlig favorit med sin svåridentifierade gråmelerade färg och i och med att han är från min förstakull för tre år sedan. Britta är en riktig surtant men jag gillar henne såklart ändå skarpt, Edith är en stor kelgris och så har vi Filippa och hennes svartpälsade syster som trivs tillsammans på det övre burplanet. På sommaren har jag dem mycket ute också.

- Det är olika om man kan ha kaninerna tillsammans eller inte. Vissa går det bra med, särskilt om de är kullsyskon som vuxit upp tillsammans. Men andra gånger blir det direkt bråk om man har dem i samma bur.

Vid en bänk intill burarna sitter Johanna när hon klipper deras ull. Angorakaninen är särskilt framavlad för sin ull och måste klippas var tredje månad året om, annars blir pälsen allt för lång och tovig. Hon klipper dem med en vanlig liten handsax.

Den förstaklassiga ullen kommer från kaninens rygg och sidor. Den är mycket mjuk och av den kan Johanna spinna tvåtrådigt garn. Från hals och mage kan man få andraklassens ull som går bra att tova med.

- Men jag tovar inte så mycket. Jag tycker om att sticka, särskilt sockor och mössor åt kompisars och släktingars barn, men är inte jättebra på det och det händer att jag istället ger bort garn till mamma så att hon får sticka av det. Jag säljer också ull, efterfrågan är stor och det finns inte så många som säljer häromkring.

Johanna berättar att angoraull är den varmaste ullen av alla. En tröja i angoraull kan man därför ha endast under riktigt kalla vinterdagar.

- Jag har en spinnrock hemma. På sommaren sitter jag också gärna ute och spinner. Men jag önskar jag hade mer tid, jag hinner inte spinna upp allt.

Läs mer i papperstidningen eller köp e-tidningen här nedan

Det här är Johanna Fahlström

Ålder: 32 år

Bor: Lägenhet i Hallsberg, har sina kaniner och hästar på två olika gårdar utanför tätorten

Familj: Föräldrar och syster.

Arbetar som: Undersköterska på demensboendet Bataljonen i Sannahed. Första jobbet var som vårdbiträde och hon längtade allt sedan dess tillbaka till att få jobba med människor.

Intressen: Djur har alltid varit det stora intresset, men även hantverk.