Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spolad av föräldrarna – flitigt använd av barnen

Soliga sportlovsdagar. Kvällar och helger. Skridskobanan i Ervalla är platsen där alla träffas.

Annons

Isen ligger blank, det är mitt i sportlovsveckan och solen skiner. Barnen åker skrillor på isen, korvgrillningen går för fullt, och doften av kaffe från termosar kan kännas.

– Kan det bli så mycket bättre, säger Annelie Norrby, en av de vuxna i föreningen Ervalla kulturgård som ser till att hålla isplanen i gott trim.

Varje vinter sedan sjuttiotalet har föräldrar till skolbarnen sett till att spola planen som ligger nedanför Ervalla skola. Snöröjningen sköter Ervalla sportklubb om, men vattenslangarna hanteras helt ideellt av föräldrarna.

– Jobbigt? Ja, jo, visst kan det kännas så om det är 20–25 grader kallt och man ska stå där och spola i två timmar, säger Erika Sörengård, en av föräldrarna.

Men, resonerar man, vad gör man inte för barnens bästa.

– Jag var nere här vid elvatiden i lördags kväll – till och med då åkte man skridskor, inskjuter någon.

I gamla brandstationen, alldeles vid planen, finns omklädningsrum där man kan sätta ned baken och knyta på eller av skrillorna.

Här finns också skridskor som barn växt ur, fria att användas av andra, bara fossingarna passar.

–Vi har kommit överens om att lämna skridskor som blivit för små, så att de mindre barnen kan använda dem, säger Erika Sörengård.

Förutom att se till skridskobanan ordnar kulturgården med aktiviteter i gymnastiksalen som man lånar av skolan.

– Typ guitar hero, sing star, spökkvällar och disco, säger Jennifer Breitner, tretton år i maj.

– Jag och några kompisar brukar bara sitta i omklädningsrummet, skratta och ha kul, säger Sara Persson, som redan fyllt tretton år.

Det finns många föreningar i Ervalla, och tretton av dessa är anslutna till Ervalla bygdelag.

För bygdens bästa ska de jobba. Samverkan och utveckling av landsbygden, är programförklaringen.

–Vi ska även verka för en inflyttning av barnfamiljer till Ervalla. Markägare är kontaktade, och de ska försöka marknadsföra tomter så det kan bli inflyttning, säger Erika Sörengård, som är ordförande för bygdelaget.

Alla talar varmt om Ervalla.

– Det tar inte lång tid att åka till stan, men huspriserna är helt annorlunda mot Örebro, säger Linda Lindblad, Ervallabo sedan två år tillbaka.