Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sport för tanken till medeltid

Sverigepremiär. För första gången spelades en Jugger-match mellan två svenska lag. En helt ny sport som är på väg.

Annons
Intensivt. Spelet i Jugger är snabbt och fysiskt. Det är en sport som härstammar från Tyskland och började mer som ett spel men som sedan utvecklats till en sport med klara regler.

Än så länge är Jugger tämligen okänt i vårt land. Det finns ett lag i Järnboås, några i Örebro och Stockholm. Däremot är sporten mer vanlig i Spanien och Tyskland enligt Ruben Wickenhäuser, lagledare i Järnboås, och en drivande kraft under prova-på-dagen som arrangerades under söndagen på Loppholmarna.

– För första gången möter två svenska lag varandra. Nu hoppas vi väcka intresse och få ett lag i Linde också, säger Ruben.

Ruben beskriver Jugger som en blandning mellan rugby och fäktning. Med långa påkar och kulor fästa vid kedjor som hjälpmedel gäller det att med en boll få så många poäng som möjligt. Redskapen är supperlätta och att bli träffad gör inte särskilt ont. Sporten beskrivs också som en lindrigt våldsam ickevåldssport som för tankarna mot medeltiden.

Under taktfasta trumslag förs matchen framåt där tiden räknas i stenar.

Besökare fick möjlighet att testa sporten tillsammans med de etablerade spelarna.

– Roligare än jag trodde, men att hantera kedjan var lite lurigt, säger Nova Sernler.

Zacharias Särnqvist håller med.

– Kul, men det gäller att inte träffa sig själv eller trassla in sig i kedjan.

Bakom arrangemanget stod Studiefrämjandet.

Testade. Syskonen Liv och Viggo Pilblad passade på att prova.
Redskapen är superlätta.
Fysiskt. Jugger är en helt ny sport i Sverige och beskrivs som en blandning av rugby och fäktning. Under helgen ordnades en prova-på-dag på Loppholmarna i Lindesberg där också två lag från Sverige möttes för första gången.
Nova Sernler och Zacharias Särnqvist passade på att testa Jugger när Studiefrämjandet arrangerade en prova-på-dag på Loppholmarna i Lindesberg.
Annons