Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 542 är ett sämre skämt än bunkern

Henrik Löwdahl skulle kunna vara andracenter i vilken elitserieklubb som helst. Jag är långt i från ensam om att göra den bedömningen.

Annons

Men Henrik Löwdahl är en annan sort, värderar uppenbart andra saker högre i livet än en fetare månadslön och ett flashigare anseende.

Nu har 29-åringen skrivit på för tre år till med Örebro Hockey. Trots att han i fjol gjorde sin bästa säsong, trots att han rimligen vet att han med den underskriften valde bort sista chansen att spela i högsta serien. Åtminstone inte med någon annan klubb än Örebro. Jag dömer ingen som är villig att flytta för att tjäna bättre och kanske utvecklas som idrottsman. Men jag tycker någonstans att det är lite skönt att det fortfarande finns människor som Henrik Löwdahl.

Att Örebro Hockey redan nu förlänger kontrakt med spelare som känns viktiga, Ryan Gunderson häromdagen, skvallrar om att något är på väg att hända i organisationen. Framförhållning, längre perspektiv i det dagliga arbetet.

Att 1 542 kom för att se en tidig seriefinal i hockeyallsvenskan känns som ett sämre skämt än den bunker där matchen spelades. Efter elva omgångar leder Örebro Hockey allsvenskan, och nu kan ingen längre säga att laget bara mött skitlag.

Örebro Hockey malde ner Växjö på ett imponerande vis. Hemmalaget sköt 21 skott mot Christoffer Bengtsberg i första perioden, gjorde bara ett mål. att bränna så mycket brukar straffa sig. Och i andra perioden kom Växjö in i matchen, fick en kvittering. I det läget visade tränaren Peter Andersson känsla. Powerplay-spelet hade gått i baklås, stelnat. Så inför tredje kastade Andersson om i uppställningarna i numerärt överläge. Det gav 2–1 och 3–1. En retroaktiv utdelning, men också frukten av kreativ coachning.

Ryan Gunderson är ett litet guldkorn. Amerikanen spelade säkert halva matchen, dubblerade när Robin Olsson skottskadades, och visade inga tecken på trötthet. Marcus Weinstock växer i mina ögon för varje match. Briljant och kontrollerad i centerrollen när Löwdahl är skadad.

167 centimeter Enström, Thomas i förnamn, är en annan favorit i det tysta. Han använder varenda ett av sina 80 kilo till att jobba kopiöst i varje byte, och vara en obehaglig liten sten i skon på motståndarna.

Jonas ”Sill” Karlsson dödar utvisningsminuter nästan på egen hand.

Summa: Örebro har ett antal viktiga rollspelare som kanske inte alltid får så mycket uppmärksamhet som de förtjänar.

Växjö är inget dussinlag. Hade snittat 4,7 mål per match inför resan till Närke. Här fick de göra ett, och det krävde numerärt överläge. Örebros försvars- och målvaktsspel håller grym klass. Under två insläppta i snitt. Fyra i boxplay. Det är strålande siffror, och en sjuk skillnad mot det läckande såll som höll laget långt i från toppstriden i fjol.

Mer läsning

Annons