Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23 år har gått men i kväll står tiden still

Annons

1986 var året då Olof Palme mördades, kärnkraftolyckan i Tjernobyl inträffade och Europe slog igenom med dunderhiten The Final Countdown. Själv var jag 17 år, lyssnade på A-ha (och Paul Rein i smyg), hade slingor i håret och cowboyslips. Jo, jag erkänner.

1986 var också året som Henka Gustafsson debuterade i elitserien för Indianerna. En långhårig 16-åring från Sköllersta svepte in som en stormvind över speedwayvärlden och i brittisk fackpress skrevs om den största talang sporten någonsin skådat.

1986 var också fyra år innan Henka blev pappa till sonen Simon. Han var inte ens spermie då.

När Henka på 90-talet var snudd på oslagbar hemma på Hea, och publiken applåderade en bakhjulsåkande Henka efter heatsegrarna, så kunde man i ögonvrån se hur Simon brottades med kompisar i något dike i närheten.

Jag måste erkänna att mitt hjärta kommer att klappa lite extra när det är dags för det femte heatet i kvällens premiär mot Rospiggarna. Då byter Indianernas lagledare Dalle Andersson reservförare, ut med Leon Madsen och in med Simon Gustafsson i blå huva. Vid sin sida, i gul hjälm för Rospiggarna, har han pappa Henka. Då står tiden still. Det blir nog en härlig fajt och jag kan garantera att Henka under den dryga minuten kommer att göra allt för att inte vara någon god far.

Henka i Rospiggarna ... det är ungefär som om Paul McCartney skulle dyka upp i Rolling Stones. Galet.

Årets elitserie består av 67 utländska förare, och bara 14 svenskar, och flest utländska importer hittar vi hos Indianerna och Västervik, nio förare var. De flesta tror att SM-guldet åter hamnar i Småland men Indianerna har kapacitet att utmana. Vem kunde tro det så sent som 2007 när Indianerna bara vann en match av 18 och åkte ur elitserien på sportslig väg men räddades på bekostnad av tvångsnedflyttade Kaparna.

Här är mitt tips för elitserien 2009:

1) Piraterna, Motala.

Medveten om att jag sticker ut hakan men ett lag som kan ha Antonio Lindbäck på reservplats har en stark bredd. Det krävs dock att succéryssen Emil Sajfutdinov och Jonas Davidsson levererar.

2) Dackarna, Målilla.

Fredrik Lindgren, Andreas Jonsson och Hans Andersen drar ett tungt lass men räcker det till guld?

3) Lejonen, Gislaved.

Mästarna blir ett jagat byte. Världsmästaren Nicki Pedersen och Leigh Adams kör inte många matcher ihop men förenas i slutspelet.

4) Indianerna, Kumla.

Offensiv satsning med Holta, Walasek, Gafurov och Kylmäkorpi. Går till semi men knappast till final. Simon Gustafsson får sitt genombrott.

5) Elit Vetlanda.

Jason Crump kör alla matcher i år men saknaden av Holta kan bli påtaglig.

6) Västervik.

Tar sista slutspelsplatsen med gammelgubben Gollob still going strong.

7) Rospiggarna, Hallstavik.

Utmanar om sista slutspelsplatsen med rävarna Hancock och Sullivan i spetsen.

8) Vargarna, Norrköping.

Har fått Scott Nicholls samt ex-indianerna Adrian Miedzinski och Edward Kennett. Tar en del poäng på sin knixiga hemmabana.

9) Ikaros Smederna, Eskilstuna.

Skakas av skulder, styrelseavhopp och bråk. Blir dyngsist men räddas av att inget lag åker ur.

Mer läsning

Annons