Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

400 "idioter" på jakt efter kickar

För några dagar sedan, i skuggan av vuvuzelarevolter och VM-matcher, möttes cirka fyrahundra fotbollssupportrar från AIK och Hammarby i en våldsam uppgörelse på en öppen yta i Gnesta i Sörmland.

Annons

Som ett kapitel ur en Peter Englund-bok om de svenska fältslagen under Karl XII ställde krigarna upp sig på varsin sida, vita tröjor på ena sidan och svarta på den andra, sedan sprang de rätt in i varandra.

Någon minut senare var allt över, vittnen pratade om skadade, utslagna och blodiga krigare som slickade såren innan de hoppade in i bilar och försvann från platsen. Händelsen drunknade i medie-flödet ifrån VM och prinsessbröllop, den fick en liten notis i Södermanlands Nyheter. Kanske var det lika bra det.

Ändå väcker det frågor. Vad är det för satans dårar som håller på med det här?

Idioter? Ligister? Skitungar? Så brukar vi kalla dom. Tills man får inblick och inser att förutom de grovt kriminella och de som bedövar sig med droger finns där även familjefäder mellan 30 och 40 år, med städade jobb och ordnad vardag. Det är då det börjar bli komplicerat och rör om de förutfattade meningarna. Varför gör dom det?

Så kom jag att tänka på filmen Fight Club med Edward Norton. Där spelar han en uttråkad kontorsråtta med ständiga sömnproblem som träffar Tyler Dryden (Brad Pitt) och inleder en destruktiv bana där han och andra livströtta, uttråkade män slår varandra på käften i sunkiga källare och parkeringshus. Försöker nå fram till sina känslor och få lite kickar i tillvaron genom att bli slagna sönder och samman.

Jag är förvisso varken psykolog eller socialantropolog. Men kan det vara så att vi har ett par generationer av västerländska män som anser sig leva så extremt trygga och tråkiga liv där familjelunken och arbetsvardagen lufsar fram i ett så deprimerande tempo att de måste ge sig in i planerade gängslagsmål långt ifrån deras hemmaplan.

Själsligt tomma och ständigt på jakt efter adrenalinkickar.

Det är svårt att leva ett liv ”on the edge” i ett välartat samhälle där det mesta fungerar nästan helt av sig självt. Kanske mår vi inte bra av för mycket trygghet. För ärligt talat, se er om. Människor hoppar från bergstoppar och ut från flygplan för att få sina kickar, andra kör bilar fort, dansar nätterna långa, ibland med droger i sig.Ytterligare andra är sexmissbrukare, spelmissbrukare eller matmissbrukare. Alla söker sina kickar.

Fyrahundra fotbollssupportrar kickade genom att slåss på ett fält i Gnesta en onsdag i juni 2010.

Mer läsning

Annons