Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla kan drömma – men ingen vet

Ibland sätts livet på sin spets. Man ruskas om och påminns om ens dödlighet. Jag vandrar blöta jordstigar i spöregn och påminns om de val jag gjort genom livet.

Annons

Livet handlar mycket om att välja. Varje dag, varje timme. Beslut som påverkar din framtid, en framtid du inte vet ett dugg om och troligen inte ens vill veta något om eftersom det skulle kunna vara fasansfullt. Ibland ramlar vi dåliga gatan fram, ibland ramlar vi in på ett diskotek någonstans där det enbart är dans, dans, dans.

Men vi vet inte. Så mycket är sant. Det jag däremot vet är att ett transfer-fönster snart öppnar i allsvenskan där massor av val ska göras av ynglingar med stora drömmar om pengar, framgång och ära. Dessa tre ord kan grumla ens omdöme. En jakt som kan användas som hävstång mot större uppgifter men som även kan vara en rutten planka som kan döda karriärer.

Själv sitter jag i Örebro och skriver den här krönikan. Vem trodde det för femton år sedan?

Jag spelade i IFK Norrköping, hade öppnat städfirma och funderade på att sluta spela fotboll. Ett mobilsamtal i skuggan av tusen bokryggar på ett bibliotek vände upp och ned på allt. Jag flyttade till Kina för en dryg miljon skull. Lärde mig mer om livet och mig själv. Städbolaget blev efter några år Norrköpings största och min kompanjon mångmiljonär. Skulle jag ha stannat kvar? Gick jag fel väg?

Jag kunde ha stannat ett år till i Kina och bli mångmiljonär jag också. Men jag orkade inte efter ett extremt psykiskt tufft år och flyttade till Stavanger för att få fart på karriären.

Där bröt jag benet efter ett halvår och karriären dog istället till tonerna av stormvindar och regnstänk på det karga norska Vestlandet. Benbrottet gjorde att jag hamnade i Göteborg och Gais. Sportsligt mycket sämre i division 1 men det var där jag började skriva och få uppskattning för mina andra sidor och talanger utanför kritsträcken. Benbrottet blev på sätt och vis öppningen till TV-världen där jag sitter idag. Benbrottet blev en lycka i olyckan.

Eller vem vet det egentligen? Vem vet vad som hänt om jag spelat ut mitt treårs-kontrakt i Norge. Varit hel och spelat framgångsrikt i Vikings mörkblåa tröja.

Det är det här som är så spännande. Det är det här jag ser när de unga fotbollspelarna drömmer framtidsdrömmar och planerar karriärer. De kan planera hur mycket de vill. Dom kommer ändå aldrig kunna ha en aning om vart deras liv och karriärer tar dom.

Visst är det spännande. Livet är spännande. Ta vara på det.

Mer läsning

Annons