Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla verkar tro de vet allt

Läste en insändare i NA:s fredagstidning. En ”Svenson på läktaren” hade några tips till ÖSK:s tränare. Nu vet inte jag vem just den personen är. Han eller hon är kanske fotbollsprofessor, eller är det rent av Lasse Lagerbäck som slängt in en blänkare i morgontidningen.
Hursomhelst är det intressant.

Annons

När det kommer till fotboll vet i princip alla lika mycket om taktiken som ett lag lägger upp inför match och hur man bäst når framgång. Tränarutbildningar, många års erfarenhet med att jobba som tränare på alla nivåer, spelarkarriärer innan tränarkarriär och diverse pedagogiska och fysiologiska kurser betyder faktiskt ingenting i sammanhanget.

För ”Svenson på läktaren”, Klabbe i korvkiosken eller Rut vid souvenirshopen och fastighetsmäklaren Jan vet exakt lika mycket som alla tränare ändå.

Ja faktiskt lite mer eftersom tränaren inte fattar att 4-3-3 är fel eller att det självklart ska vara två spelare på topp som anfallare, fem spelare i muren, man-man-markering eller zon på fasta situationer och att pasta är helt fel matintag före match. Eller om det var tvärtom, för det handlar ju om vem av alla fantastiskt duktiga fotbollsteoretiker på läktaren och framför TV-apparaterna som man frågar. Men att tränaren och domaren alltid har fel och inte fattar något: Det kan vi nog vara överrens om?

I torsdags såg jag även lite av debatt i SVT där författare och litteraturkritiker debatterade recensionstexter. Stundtals slog det även där igenom en stark misstro mot rena kunskaper i ämnet. Alltså en misstro mot auktoriteters erfarenheter och kunskaper angående deras utbildning och mångåriga erfarenhet. Samma sak där. Alla kan skriva böcker idag och alla vet vad som är ”bra” eller ”dålig” litteratur. Framförallt vet dom som inte dagligdags arbetar med litteratur bättre än dom som gör det och har så gjort i många år. Utbildning va då?

Samma sak inom musiken. Med den teknik som finns idag kan alla göra musik och självklart fattar gamla uvar med mångårig erfarenhet av branschen ingenting av vad som är kvalitet. Allt detta är ju subjektivt så upp med två fingrar i ansiktet på alla med stor kunskap. Ni fattar nada. Men vi som just öppnat en dator och blippat in lite ljud är genier. F***k off to etablissemanget!

Samma visa genomsyrar hela vårt samhälle idag. Man googlar på en sjukdom så vet man förstås mer än sin läkare. Alla vet numer allt. Och alltid mer än den som faktiskt vet och kan. Själv säger jag som Nina Lekander i debatt.

Ibland är jag faktiskt för elitism och jantelag...

Mer läsning

Annons