Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt annat än playoff är ett praktfiasko

”Det är fiasko om inte Rögle, Malmö och Leksand går till kvalserien”, sa Örebro Hockeys tränare Peter Andersson under gårdagens upptaktsträff i Stockholm. Jag säger: Det vore ett praktfiasko om inte Örebro tar minst en playoff-plats.

Annons

Mycket kan hända på tolv månader. Då, på den hockeyallsvenska upptaktsträffen i exakt samma lokaler på Östermalm i Stockholm, var Örebro Hockey nykomlingar i serien och dömdes ut av flera tränare. Dåliga försäsongsmatcher och flera mindre imponerande värvningar från utlandet fick Viasat Hockeys Johan Thornberg är gå i bräschen med motorsågen i högsta hugg.

Nu tror nästan hälften av tränarna, sex av 14 stycken, att Örebro når kvalserien i vår och även Thornberg nämner laget med stor respekt.

En svindlande skillnad jämfört med i fjol, och det är med de förväntningarna som Örebro och Peter Andersson tar sig an kommande säsong. Peter själv nöjer sig dock med och konstatera att laget är och ska vara bättre än i fjol. Slutar det hela sedan med en åttondeplats är det inte katastrof, huvudsaken är som sagt att laget når en högre placering än i fjol då man blev tia.

Metoden är klassisk och kan kännas igen vid flera upptaktsträffar. Alla vill lägga pressen på varandra, och ingen tränare vill stå rakryggad och basunera ut någon kontroversiell åsikt som skulle få kvällstidningarna att jubla likt varje gång som Zlatan Ibrahimovic uttalar sig om Pep Guardiola.

Snarare är det försiktighet a’la Jantelagen som råder, och de enda som faktiskt ville erkänna ett visst favoritskap var de två nytillkomna tränarna i Malmö och Leksand, Robert Olsson och Niklas Eriksson.

Jag har dock full förståelse för att Peter Andersson vill förhålla sig defensivt till de ökade förväntningarna som finns på Örebro Hockey. Ni som följt med vet vilket kaos som har varit de senaste veckorna med en avhoppande ordförande i Davor Dundic och en miljonsponsor vid namn Mikael Fahlander som har riktat skarp kritik mot klubbledningen.

Och det är också där som Örebro Hockey måste bli bättre om klubben ska lyckas nå kvalserien och sedermera också en plats i elitserien. För hos flera av konkurrenterna i hockeyallsvenskan finns det en trygg organisation och en hel stab med personer som arbetar på klubbarnas respektive kansli. I Örebro finns det knappt två.

Till skillnad mot organisationen så håller den sportliga biten hög allsvensk klass, och frågar du mig så är det ett fiasko om inte den här upplagan av Örebro Hockey når minst en playoff-plats.

Defensiven har fått rejäla och högst nödvändiga tillskott i Christoffer Norgren, Stefan Warg och den förväntade succévärvningen Ryan Gunderson. Lägg där till två stabila målvakter i Michal Zajkowski och Johan Svensson.

Offensivt finns det sedan en anfallstrio som till och med Svenska Spels oddssättare tror mycket på. Den omtalade gamblern Conny Strömberg är där favorit till att vinna poängligan ännu en gång, Henrik Löwdahl är femma och Johan Sjödell-Wiklander åtta på listan. Ytterligare ett bevis på vilka förväntningar som finns, och ska finnas, på laget.

Roligast annars ur Örebro-synvinkel på upptaktsträffen var Viasat Hockey-reportern Niklas Jihdes gliringar om iskylan i Behrn arena, som vid mer än ett tillfälle har fått min blyertspenna att frysa till och bli oanvändbar, samt klubbens berömda ”ryssgym”. Peter Andersson såg måttligt road ut men konstaterade i alla fall att takstolarna är på plats i det som ska bli de rödvitas nya och efterlängtade hemmahall nästa höst.

Tråkigast ur allas synvinkel var att Rögles nye tränare Kenny Jönsson lyste med sin frånvaro eftersom att han var på väg hem från lagets träningsläger i Schweiz och således inte hann till Stockholm. Det hade varit roligt att höra vad en av svensk hockeys största backhjältar tycker om årets hockeyallsvenska där han har en minst lika stor stjärnstatus som Landskrona Bois tränare Henrik Larsson har i fotbollens superetta.

Mer läsning

Annons