Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stål vill se Carlstad-spelare som MVP

Mest värdefulle spelaren förra året.Nu vill Black Knights Johan Stål se finalkonkurrentens quarterback ta över tronen.

Annons

Johan Stål hade en fantastisk säsong 2013. Stod för över 1600 yards, tog SM-silver - och blev av Svenska amerikanska fotbollsförbundet (SAFF) utsedd till superseriens mest värdefulle spelare (MVP).

I år är han inte nominerad - ens till årets wide receiver.

- Jag har fått stå tillbaka lite i laget. Inte spelat lika mycket vid returns som jag gjorde förra året. Och inte heller fått lika mycket boll. Så jag ligger väl på ungefär hälften av de yards jag kom upp i då, säger 29-åringen.

Istället vill han se Carlstads Crusaders quarterback, Anders Hermodsson, ta över tronen. Trots att de båda möts i SM-final på söndag. Och skräder inte orden över konkurrenten.

- Det är solklart att han ska ha utmärkelsen.Det är bara titta på hans statistik den här säsongen. Och på Carlstads offensiv. De har väl snittat runt 59 poäng per match den här säsongen. Får han det inte är det ett skämt, säger Stål.

Örebrospelaren har ett förflutet i Carlstad. Tog SM-guld med laget så sent som 2010. Och fick utmärkelsen som årets wide receiver både en och två gånger under sin tid i klubben, 2006 och 2009. Men Anders Hermodsson fick han aldrig tillfälle att spela tillsammans med.

- Men vi har kört en del i landslaget ihop och blivit tajta polare. Vi har redan börjat att psyka varandra inför finalen nu, säger Stål.

Att han själv inte nämns i utmärkelse sammanhang i år är han dock inte bitter över. Snarare är det ett bevis på att en börda har släppt från hans axlar.

- Det känns skönt att vi har andra killar i laget som kommit igång. Att vi har flera som kan leverera. Förut så levde jag hela tiden med pressen att alltid behöva prestera, säger.

En sak svider dock något mer hos den erfarne Knights-spelaren.

Han fick en glasplakett när han vann årets MVP.

I år är priset en klocka. Värd i runda slängar 30 000 kronor, enligt Stål.

- Jag kanske kan sälja min glasskulptur på blocket för 50 spänn. Vad i ... liksom, haha.

Även om Johan Stål nu inte är nominerad i år så är flera andra Knights-spelare det. Både på herr- och på damsidan.

Filip Bäckström kan ta priset som årets runningback för andra året i rad. Han konkurrerar med Christian Forsman, Carlstad Crusaders och Jonathan Wikström om det priset.

Sebastian Nilsson är i sin tur nominerad till årets O-line-spelare. Ställs mot Carl Romlin, Carlstad Crusaders och Daniel Holmgren även han från Värmlandslaget. Aleksi Nyström är nominerad till årets rookie. Oliver Persson och David Strobel från Limhamn Griffins gör upp med honom om det priset. Strrahinja Stepovic kan knipa priset som årets import framför Brett Koepp, Carlstad Crusaders, och Billy Greene, Tyresö Royal Crowns.

På damsidan är Black Knights Lovisa Karlsson nominerad till årets quarterback.Angelica Thingstad och Märta Nilsson till årets O-line-spelare. Min Min Zhao och Kajsa Mattsson som årets runningback. Bea Lundstorp är nominerad i kategorin årets defensive back, Therese Holm till årets kicker/punter och Niklas Persson-Ghylfe till årets coach.

Priserna delas ut kvällen före SM-finalen vid en bankett på Clarion Hotell i Stockholm.

Mer läsning

Annons