Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna Lindberg laddar i USA

Anna Lindberg gör internationell comeback. Kanske redan i USA den 6 maj, allra senast i Italien den 25 juni.

Annons

– Vi får se hur det blir. Jag vill inte tävla bara för att tävla. Jag vill kunna göra mig själv rättvisa, säger hon.

Sedan Karlskogas simhoppsstjärna Anna Lindberg i höstas gjorde comeback efter barnafödande har det blivit tre tävlingar och lika många vinster, i NM, SM och en mindre tävling i Las Palmas.

De två senaste månaderna har hon fortsatt att träna hårt, och nu står den stora comebacken för dörren, mot internationellt motstånd i grand prix-serien.

Tävlar sparsamt inför EM

Comebacken kan ske redan den 6 maj, i amerikanska Fort Lauderdale, och allra senast den 25 juni, i italienska Bolzano. Det, liksom om hon kommer att tävla bara på enmeters- eller också på tremeterssvikten, kommer Anna att bestämma under ett två veckor långt träningsläger som inleds i slutet av april i just Fort Lauderdale.

– Vi får se hur det blir. Än så länge har jag inte bestämt om jag ska tävla när jag är där, och jag vet inte vad jag kommer att hoppa om jag ställer upp. Jag känner att jag inte riktigt är där jag vill vara än, säger Anna.

Att Anna har valt att tävla sparsamt i år beror förstås delvis på att hon nu har en familj att ta hänsyn till, men också att hon inte tycker att det ger lika mycket att tävla längre.

– Förut tävlade jag mer. Nu känner jag att jag måste komma i gång, känna hur det känns. Det tar lite tid. Dessutom har jag ändrat en del i min hoppning, jag gör lite nya saker nu. Jag har ändrat lite på några hopp, och framförallt har jag gjort ganska stora förändringar i min ansats, och det tar lite tid att träna in. Den gamla ansatsen har jag gjort i 20 år, och den nya kräver lite mer, så det är klart att man blir lite osäker, säger hon.

– Dessutom känner jag att jag inte vill stressa i gång, inte tävla bara för att tävla. Jag vill inte ändra tillbaka till min gamla ansats och välja några enklare hopp bara för att kunna ställa upp. Då är det bättre att vänta. Jag vill kunna göra mig själv rättvisa.

Nära toppformen på en meter

I de tre tävlingar Anna gjort efter comebacken har hon bara ställt upp på enmeterssvikten, och hon noterade finfina 281,05 poäng på SM. Ett resultat som Anna själv varit den ende att överträffa under de två senaste Europamästerskapen, där hon tog guld både 2006 och 2008. Årets EM, säsongens stora höjdpunkt, avgörs i Budapest den 10-15 augusti.

– På en meter känner jag att jag inte alls har långt kvar. Redan på SM kändes det riktigt bra. Som jag hoppar nu så är jag där som jag varit när jag hoppat som allra bäst tidigare. Det är på tre meter som det krävs lite mer. Med den nya ansatsen där känner jag mig lite osäker. Men det är också viktigt att det händer något nytt. Det är roligt, utvecklande.

Mer läsning

Annons