Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anton flyger mot OS

Han testade puckelpist första gången 2011.Ett år senare debuterade örebroaren Anton Axellie i världscupen.I går tog han sin första seger – och nu siktar han mot OS.

Annons

– Jag vill sätta sporten på kartan, säger han.

Örebroaren Anton Axellies historia är otrolig.

I tonåren var han gymnast och alpinåkare – men tröttnade på slalomen och la av. När han lattjade i en puckelpistbana upptäcktes han av landslagsledare, uppmanades att söka in till skidgymnasiet i Järpen – och debuterade ett år senare i världscupen, blott 16 år gammal.

I helgen kom nu 18-årige Anton Axellies största framgång hittills. I svenska cupen i Sunne blev han tvåa på lördagen – och följde upp med seger på söndagen.

– Jag fick ihop allt, fick till både farten, hoppningen och tekniken. Det gick skitbra helt enkelt, säger Axellie.

Framgången kunde inte ha kommit mer vältajmad. På fredag avgörs säsongens första Europacuptävling, i schweiziska Prato Leventina.

– Jag körde Europacupen förra året också, men då var jag mest med för att se och lära. I år ska jag försöka göra resultat också, säger Axellie som då var 20:e som bäst och nu siktar på topp tio.

– Hoppmässigt gör jag redan lika svåra hopp som de i världseliten. En back full på övre hoppet och en back double full eller en inverted 720 på nedre hoppet. Det blir inte svårare än så. Det är själva åkningen jag behöver förbättra.

För på längre sikt har Axellie betydligt större mål.

– OS 2018. Först vill jag ta mig in i landslaget innan jag slutar skolan nästa sommar, och sedan är målet att köra världscupen och vinna världscuptävlingar lagom till OS i Pyeongchang, säger Axellie.

I OS i Sotji har Sverige två puckelpiståkare med, Per Spett och Ludvig Fjällström.

– Jag hoppas att någon av dem kan ta medalj och sätta sporten på kartan i Sverige igen. Vi behöver lite mer uppmärksamhet. Lyckas inte de får jag väl göra det själv om fyra år i stället, säger Anton Axellie och skrattar.

Mer läsning

Annons